Проте зараз багато хто з експертів та громадських діячів вважає, що насправді Революція Гідності триває, бо як свого часу зазначив німецький канцлер Отто фон Бісмарк: «Революцію придумують генії, роблять романтики, а її плодами користуються мерзотники та покидьки».

То хто ж скористався результатами Революції Гідності та що робити, щоб її не використовували у своїх цілях негідники, «Вголос» запитав у дисидента, правозахисника Степана Хмари, директора «Українські студії стратегічних досліджень» Юрія Сиротюка, політолога Ярослава Макітру та політтехнолога, директора компанії персонального та стратегічного консалтингу «Berta Communications» Тараса Березовця. 

Хто скористався результатом Революції Гідності? 

Юрій Сиротюк: Очевидно, що найбільше результатами Революції гідності скористався діючий режим, який, використовуючи європейські та демократичні гасла, нічого не робить, щоб покращити життя українцям. А тому зрозуміло, що результатами революції скористались негідники. Тобто ті, які на хвилі та на гаслах Майдану прийшли до влади не для того, щоб ефективно керувати країною, а для того, щоб набити власні кишені та узурпувати владу. Найбільше результатом Революції Гідності для власного збагачення скористався Арсеній Яценюк та Петро Порошенко, який в час революції встигав бігати і на Банкову, і на сцену Майдану. 
Тобто внаслідок Революції Гідності ніякого тотального перезавантаження влади не було, нічого не змінилось і приклад того – це те, що й досі не скасований рабський Податковий кодекс, ніхто не скасував «закон Ківалова-Колісніченка», влада не виконала жодну з вимог Майдану. А тому, як свідчить соціологія, зараз протестні настрої знаходяться на піку і дуже важливо, щоб ці протестні настрої не переросли у сліпий бунт, бо у 2013 році Революція мала публічних лідерів та програму, в якій були задекларовані основні вимоги. 
А тому Революція Гідності не закінчилась, бо в країні не відбулось позитивних змін на користь більшості населення.

Степан Хмара: Революцією Гідності скористалась мафія та мерзотники, які не люблять Україну, а люблять тільки гроші. Скористались ті, які забирають в людей останнє у вигляді квитанцій за комунальні послуги, активно скористались ті, які є носіями олігархічної та мафіозної системи, яка була побудована ще Кучмою та його командою і її зараз зберігає і нинішній президент Петро Порошенко, який категорично гальмує демонополізацію, деофшоризацію. Внаслідок того, що країною керують негідники, гальмується розбудова України, натомість зараз активно розбудовується стара система. Адже велика кількість кадрів часів режиму Януковича зараз активно співпрацює із Петром Порошенком. А тому, якщо кардинально не змінити суть цієї системи, то є велика загроза того, що такі керівники просто знищують державу.

Ярослав Макітра: В політичному плані результатом Революції Гідності скористались ті політичні сили, хто мав більше ресурсів. Через що теперішню владу важко назвати владою з Майдану. Ця влада не відповідає головним принципам, які проголошувались на Майдані, а це: гідність та свобода. Натомість ці принципи теперішня влада хоче замінити на європейську інтеграцію та пасивну нібито боротьбу з корупцією. А тому й справді Революція Гідності триває досі, і я думаю, що нас ще чекає не одна хвиля, поки український народ категорично не позбудеться, умовно кажучи, кайданів несвободи. 

Проте не варто забувати й те, що результатами Революції Гідності частково скористалось і суспільство, тому що все таки зараз є більше певних свобод, немає «драконівських законів». Так, є багато труднощів в соціальному плані, є війна, але не факт, що було би краще, якби залишився Янукович.

Тарас Березовець: Революцією Гідності скористалась активна частина населення народу України, а це ті люди, які сьогодні стали волонтерами, громадськими активістами та молодими політиками. І саме ця активна частина суспільства отримала можливість якось змінити свою країну. Виграла свобода слова та ЗМІ, бо на мою думку, зараз немає такої потужної цензури, як в часи Януковича.

І про негатив: наслідками Революції Гідності скористалась частина бізнесу, яка вчасно підтримала революцію,  і на жаль, ці люди і до сьогодні продовжують використовувати риторику революції та тих цінностей, які були проголошені на Майдані. При цьому саме вони під прикриттям великих ідей, займались корупцією та розкраданням держави. Скористались політики, які є зараз у Парламенті та при владі. Також завдяки Революції Гідності виграли і такі олігархи, як Льовочкін, який позбувся Януковича. Як це не дивно, виграв і Ахметов, який отримав волю робити, що хоче, хоча фінансово цей олігарх втратив, але політично він себе посилив. 

Що ж потрібно робити, щоб нечесні політики, олігархи та бізнесмени не користувались плодами революції?

Юрій Сиротюк:  Щоб негідники не користувались наслідками Революції, потрібні більші права народу в сфері державного управління. Наприклад, має бути механізм відкликання народного депутата, якщо той брехун та корупціонер. Має бути механізм виборності місцевого судді, місцевого землевпорядника. Для цього потрібно збільшувати можливості суспільства в управлінні державою, адже Революція Гідності показала, що народ у нас моральніший у порівнянні з політиками. 

Степан Хмара: Для того, щоб негідники не користувались результатами Революції Гідності, громадськість має контролювати владу та пам’ятати ідеали Майдану. Саме народ має стежити, чи політики займаються демагогією та популізмом, чи працюють на благо держави. І якщо цей політик шкодить інтересам держави – то його потрібно усувати. І тільки громадськість може проконтролювати те, чи крадуть чиновники, бо Порошенко, який є частиною тієї системи, не зацікавлений у боротьбі з корупцією – згадаймо, скільки раз він брехав українцям. А тому сама громадськість має контролювати владу, яка хоче скористатись ідеалами Революції Гідності.

Ярослав Макітра: Передусім потрібно згадати ідеали того часу та змінювати в першу чергу себе та свою психологію. У нас зараз й досі є багато людей з рабською психологією, які вважають, що їм не потрібні зміни, вони можуть сидіти вдома, а в кращому випадку, вийти раз на п’ять років на Майдан, бо будемо відверті, велика частина населення була відсутня при активній фазі Революції. Натомість ці люди постійно вважають, що їм хтось щось винен: держава винна, усі навколо люди винні, тільки не він сам винен. Потрібно згадати ті звичайні побутові речі, до яких закликала Революція Гідності, а це і не порушувати правила дорожнього руху, не давати хабарів, навчатися. І це все в комплексі обов’язково дасть якийсь результат. Потрібно вимагати від чиновників, щоб вони виконували свої безпосередні обов’язки, а не ставитись до них, як до великих начальників. Свідомих людей важко обманути та маніпулювати ними.

Марія Бойко, «Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ