Про це розповів директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук під час прес-конференції сьогодні, передає кореспондент «Вголосу».

Ігор Лікарчук нагадав, що Закон «Про вищу освіту» набув чинності у вересні 2014 року.

«Насамперед цим законом введено у правове поле зовнішнє незалежне оцінювання. Із 2006 року зовнішнє оцінювання проводили лише на основі постанов Кабінету Міністрів, а тепер це абсолютно законна процедура, яка знайшла місце в законі», – сказав директор УЦОЯО.

Він додав, що цього року змінено правила формування конкурсного бала, за яким зараховуватимуть абітурієнтів.

«Якщо в попередні роки цей конкурсний бал сягав максимум 800, із яких три по двісті балів були результати ЗНО і 200, якщо результат максимальний, бал шкільного атестата, то з цього року алгоритм визначення конкурсного бала дещо змінився. Тепер кожен університет, формуючи свої правила прийому, визнавав вагу того чи іншого сертифіката, залежно від своєї специфіки. До прикладу, якщо ВНЗ фізичний, то він надає більшу вагу сертифікатові з математики і меншу – з української мови», – розповів Ігор Лікарчук.

За його словами, у загальній «вазі» конкурсного бала значно зменшилася «вага» шкільного атестата. Він може займати до 10% у загальній сумі балів, однак є багато ВНЗ, які поставили максимальний відсоток для шкільного атестата.

Крім того, цього року обсяг державного замовлення, який отримують університети, залежатиме від того, якого абітурієнта він прийме.

«Якщо ВНЗ прийме абітурієнтів із високими балами зовнішнього незалежного оцінювання, то отримає на 20% державного замовлення більше, ніж той університет, який прийме абітурієнтів із меншим загальним рівнем сертифікатів ЗНО», – пояснив Ігор Лікарчук.

Третьою новацією цьогорічної вступної кампанії є перехід до так званого автоматичного зарахування абітурієнтів до вищих навчальних закладів.

«Подаючи заяву для вступу в університет, абітурієнт визначатиме пріоритетність навчальних закладів, до яких хоче вступити. Тобто на перше місце у списку він має поставити університет, студентом якого він хоче стати насамперед, на друге – ВНЗ, в який хоче вступити, якщо не стане студентом першого, і так далі. Після того, як будуть відомі результати ЗНО, закінчиться подача документів, Єдина державна електронна база з питань освіти самостійно проведе зарахування і надішле абітурієнту результат», – розповів директор центру.

Як писав «Вголос», Верховна Рада ухвалила новий Закон «Про вищу освіту» в липні минулого року. 

ІА "Вголос": НОВИНИ