Про це повідомляє Сегодня.

Експерти вважають, що номінальна сума держборгу продовжить збільшуватися: до кінця цього року і 2018 року переважно за рахунок запозичень уряду у міжнародних кредиторів і на зовнішніх ринках.

«Водночас, з огляду на ймовірну затримку з отриманням кредитів від деяких міжнародних організацій, темпи зростання держборгу можуть бути нижче поточних очікувань. У результаті ми не заперечуємо ймовірність того, що співвідношення держборгу до ВВП почне знижуватися вже цього року і досягне 75% 2018 року», – розповіла головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

Загальні виплати Україною за державним боргом за рахунок держбюджету 2017 року оцінюються в 240,897 млрд грн. За даними мінфінівської програми управління держборгом на 2017 рік, 30% (72,199 млрд грн) становлять виплати за зовнішнім боргом. Ці показники заплановані, виходячи з існуючих графіків платежів та прогнозних відсоткових ставок і курсів валют, хоча самі ставки і курси відсутні. Всі заплановані платежі цього року здійснюються.

Але починаючи з 2018 року виплати за держборгом істотно зростуть. В цілому, за наступні чотири роки Україна повинна виплатити близько 20 млрд дол за зовнішнім боргом. До цього діяв пільговий період за програмою МВФ, також відстрочку передбачали домовленості з кредиторами, досягнуті в рамках реструктуризації боргів.

Звідки брати гроші? Можливих джерел небагато: працююча економіка, зовнішні і внутрішні позики, золотовалютні резерви. Стан економіки та рівень резервів не дозволяють сильно розраховувати на них. Тому головний розрахунок – на нові запозичення. Або виходити на міжнародні ринки капіталу, або проводити нову реструктуризацію зовнішнього боргу. Перший варіант складний, а другий – вкрай небажаний. Україна з її нинішнім станом економіки і низькими кредитними рейтингами можна залучити хіба що короткострокові (на 2-3 роки) і дорогі зовнішні кредити (7-8% річних). Але уряд почав рух саме в цьому напрямку.

2019 рік – найскладніший. Цього року закінчиться програма з МВФ. Цього ж року в Україні відбудуться президентські і парламентські вибори. Очікуються найбільші виплати за зовнішнім боргом (не менше 5,3 млрд дол.). Виходить, що 2019 року зустрінуться максимуми: передвиборного популізму і виплат за зовнішнім боргом. Це дуже поганий сценарій для економіки, курсу гривні та інфляції.

 

«Вголос»

 

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ