[media=84830,84832,84834] 

Зйомку зробили під час збору ґрунту з дна Маріанської западини – найглибшого місця у Світовому океані, інформує РІА «Новости» з посиланням на видання «Los Angeles Times», яке називає напівпрозору рибу найбільш глибоководним мешканцем Світового океану.

Рибу виявили випадково, переглядаючи запис відеокамери, яка фіксувала роботу апарата зі збору зразків з морського дна. Риба неодноразово повільно пропливала перед об'єктивом, що дозволило вченим припустити, що це невідоме науці морське створіння. Її знайшли на глибині, яка на 170 м перевищує попередню найглибоководнішу знахідку.

Рибі поки що не дали назву. Вона близько 25 сантиметрів завдовжки і частково прозора по всій довжині – обриси скелета було видно крізь шкіру.

1998-го і 2009 року на дно западини опускали автоматичні підводні апарати – японський зонд «Kaiko» і після нього американський підводний катамаран «Nereus», який уперше здійснив фото- і відеозйомку, зібрав геологічні та біологічні проби, а також захопив кількох мешканців рекордних глибин. Учені виявили, що життя є і на самому дні Маріанської западини – на глибині 11 кілометрів. Забори води показали, що на дні западини живе приблизно вдвічі більше бактерій, ніж у глибинах океану.

ІА "Вголос": НОВИНИ