На цьому сьогодні під час прес-конференції-дискусії «Десовєтизація» Збройних сил України» акцентував увагу голова ЛОО ВГО «Спілка офіцерів України» Петро Костюк, передає кореспондент «Вголосу».

Зокрема, він зазначив, що культ радянського й досі зберігається в назвах багатьох військових частин ЗСУ, пам’ятниках, у датах професійних свят прикордонників, саперів, сухопутних військ.

«Ми живемо ніби в паралельному світі, де назви військових частин не відповідають українській державності. «Десовєтизація» є повсюди: в музеях, кімнатах бойової слави, наших головах. Її потрібно зачистити до нуля і нарешті починати творити власну історію української армії», – наголосив Петро Костюк і навів кілька яскравих «совєтських» прикладів, що й досі збереглися в назвах військових частин.

Так, президентський полк України, який бере початок у квітні 1942 року, називається Окремий Новоросійсько-Київський ордена Червоного Прапора полк Президента України. Славнозвісна 24-ка, бійці якої сьогодні мужньо захищають українські кордони на Сході, – Окрема механізована Самаро-Ульянівська Бердичівська Залізна ордена Жовтневої Революції, тричі ордена Червоного Прапора, орденів Суворова і Богдана Хмельницького бригада імені князя Данила Галицького Сухопотних вiйськ Збройних сил України. 72-га бригада – 72-га окрема гвардійська механізована Красноградсько-Київська ордена Червоного Прапора бригада.

«Треба, щоб усі почесні найменування дивізій і бригад відповідали українським традиціям», – підкреслив Петро Костюк.

На думку військового експерта, також важливо привести до ладу назви свят, систему нагород, ввести в навчальний план військових академій такі дисципліни, як виконання бойового гопака й аркана, і навіть почати знімати власне українське кіно про новітніх героїв незалежної держави.

«Усе це потрібно робити, але це питання залежить від Президента України, який є головнокомандувачем країни», – запевнив голова «Спілки офіцерів України».

Своєю чергою, підполковник ЗСУ Тарас Грень зауважив, що пережитки «радянщини» вкрай заважають нашим бійцям воювати.

«На жаль, радянська машина залишилася в армії, і її треба видаляти, як гнилі зуби. Армія потребує власної ідеології, яка базуватиметься на історії суверенної України. Для цього потрібні фахівці і пропагандисти, які виховуватимуть наших військових. Але й досі ми не маємо кафедр, закладів, в яких би навчали таких спеціалістів», – зазначив Тарас Грень.

Підтримав військового й директор «Тюрми на Лонцького» Роман Забілий, який також сказав, що військові потребують ідеологічного спілкування.

«Армію розвалювали протягом усієї незалежності, і нарешті ми дійшли розуміння, що необхідно все це змінити, бо проблема глибока», – зазначив музейник і запропонував експертам залучити до просвітницької роботи істориків, які можуть пояснити бійцям, де правда, а де брехня.

На думку координатора в Україні громадського руху «Вільна Інгрія» Павла Мєзєріна, українську армію руйнували з Кремля протягом 25 років, бо саме Москва була спадкоємицею Радянського Союзу і ніколи не визнавала самостійності України.

Водночас російський експерт запевнив, що здивований звитягою українських бійців, які показали свою боєготовність і дали відсіч ворогу.

ІА "Вголос": НОВИНИ