Про це заявив директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Сергій Шацький, передає «Інтерфакс-Україна».

За його словами, для розвитку платіжної системи необхідно спрямувати зусилля не тільки на емісію карт, але і на розвиток інфраструктури по всій території України, не обмежуючись центральними мегаполісами.

Крім того, НБУ вже веде переговори з пошуку партнера Простір для можливості здійснення міжнародних платежів, однак це не є пріоритетом в даний час.

За даними НБУ, розвитку безготівкових платежів буде сприяти інтеграція "транспортних" проектів, реалізація можливостей придбання квитків безготівковим шляхом, впровадження і поширення комбінованих пристроїв для платежів у роздрібній торгівлі. Крім того, на думку НБУ, необхідне співробітництво з європейськими компаніям для розвитку р2р платежів, електронної комерції, мікроплатежів.

НБУ очікує, що до 2020 року рівень готівкових платежів скоротиться на 20-25%, тоді як за підсумками першого півріччя 2016 року готівкові операції становили 69,6%.

За даними НБУ в даний час кількість банків-учасників Простір становить 45 фінустанов.

Емітентами карток Простір є Ощадбанк (картка пенсійного посвідчення), Райффайзен Банк Аваль, Діамантбанк, Полікомбанк. Крім того, в обігу залишилися картки НСМЕП, випущені Укргазбанком і Регіон-Банком.

Нагадаємо, що НБУ в лютому вирішив перейменувати Національну систему масових електронних платежів (НСМЕП) в Український платіжний Простір. Промислова експлуатація НСМЕП почалася в 2004 році.

ІА "Вголос": НОВИНИ