Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Регулятор зазначає, що це стало можливим завдяки стійкій тенденції до уповільнення споживчої інфляції, яка узгоджується з інфляційними цілями на 2016 і 2017 роки. У квітні 2016-го споживча інфляція в річному вимірі знизилася до однознакового рівня (9,8%) уперше за два роки.

Водночас у місячному вимірі вона була вищою, ніж у попередні місяці – 3,5%. У НБУ пояснюють, що причиною цього стало насамперед скасування знижки на природний газ для населення, яка діяла до 31 березня включно. Незважаючи на це, з початку року інфляція становила лише 5,1%.

Зниження облікової ставки до 18% затверджено Рішенням правління Національного банку України від 26 травня 2016 року №25-рш «Про регулювання грошово-кредитного ринку».

Нагадаємо, після досягнення домовленостей про реструктуризацію держборгу НБУ оголосив про зниження облікової ставки з 30% до 27% з 28 серпня торік. Через місяць – з 25 вересня – Нацбанк знизив ставку ще на 5% – до 22%. 21 квітня цього року правління Національного банку України знизило облікову ставку з 22% до 19% річних.

У березні 2015 року Національний банк України підняв облікову ставку відразу з 19,5% до 30%

Згідно із законом про Національний банк, облікова ставка є одним із монетарних інструментів, за допомогою якого НБУ встановлює для банків та інших суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир вартості залучених і розміщених грошових коштів. Облікова ставка є базовою щодо інших процентних ставок НБУ, її використовують одночасно як засіб реалізації грошово-кредитної політики та орієнтир вартості грошей.

ІА "Вголос": НОВИНИ