Слідче управління Головного управління Нацполіції у Київській області розслідує включення службовими особами КП «Дніпротеплоенерго» до розрахунків на теплову енергію фіктивних витрат з метою завищення тарифу та проведення фіктивних операцій, і у підсумку – заволодіння бюджетними коштами міста Дніпра та Дніпропетровської області.

Про це свідчить ухвала Святошинського райсуду м. Києва від 14 лютого, пишуть Наші гроші.

За даними слідства, КП «Дніпротеплоенерго» свідомо формує фіктивні витрати в тарифах за теплову енергію з метою привласнення та розкрадання бюджетних коштів.

Середньозважений тариф для бюджетних установ Дніпропетровської області на 2018 рік Держенергоефективністю України було встановлено на рівні 1 905 грн (для потреб установ та організацій, що фінансуються з державного місцевого бюджету грн/Гкал (без ПДВ).

Однак, службовці Дніпропетровської обласної ради та КП «Дніпротеплоенерго» з його дочірніми підприємствами отримують в якості оплати за теплову енергію з бюджетних установ в Дніпрі та Дніпропетровській області тариф на рівні більше 3200 грн за 1 Гкал.

Як вказують слідчі, реально на виробництво теплової енергії витрачаються кошти, які мають відшкодуватися на рівні тарифу у розмірі 1905 грн. Різницю коштів, яка лишається від перерахувань підприємствами, установами та організаціями, службовці КП «Дніпротеплоенерго» і його дочірніх структур перераховують за неіснуючі послуги та товари на рахунки фіктивних підприємств, після чого гроші незаконно переводяться у готівку та привласнюються учасниками злочинної групи, а саме: службовцями Дніпропетровської облради і КП «Дніпротеплоенерго».

Розслідуванням встановлено, що КП «Дніпротеплоенерго» у 2018 році здійснило закупку газу у двох компаній – НАК «Нафтогаз України» (92% від загальної суми на газопостачання) та ТОВ «Енерджі Трейд Груп» (8% від загальної суми на газопостачання).

У той же час, у 2018 році підприємство закупило природнього газу в кількості 9463 тис. кубометрів, а через ПАТ «Дніпропетровськгаз» було розподілено лише 8119 тис. кубометрів газу, що вказує на те, що закуплений газ у ТОВ «Енерджі Трейд Груп» в кількості 1344 тис. кубометрів не розподілявся КП «Дніпротеплоенерго». Слідство вважає, що відносини із «Енерджі Трейд Груп» мають ознаки фіктивності і здійсненні з метою заволодіння бюджетними коштами.

Від «Наших грошей»: за даними слідства розподілено було 86% закупленого газу. Відтак, серед нерозподіленого є як частка «Енерджі Трейд Груп», про яку говорять слідчі, так має бути і частка «Нафтогазу».

Засновником ТОВ «Енерджі Трейд Груп» значиться Олексій Бондаренко з Боярки, а керівником – Олександр Кравець. Зареєстрована фірма по вул. Рильський провулок, 4.

Раніше «Енерджі Трейд Груп» було зареєстроване на Євгена Бугу, на якого записана низка фірм, що мають підряди «ОГХК», «СхідГЗК» і ДП «НАЕК «Енергоатом». У перших двох держкомпаніях на керівних посадах працював Руслан Журило. «Енергоатом» знаходиться під впливом екс-нардепа Миколи Мартиненка.

ТОВ «Енерджі трейд груп» – один з найбільших постачальників держпідприємств, якими керував Журило. Починаючи з 2009 року «Енерджі Трейд Груп» отримала підрядів на 2,65 млрд грн, переважно в «ОГХК» і «СхідГЗК».

«Енерджі Трейд Груп» разом з братом Руслана Журила Миколою Журилом восени 2017 року заснували десять компаній з однаковими назвами, які отримали понад 100 га земель державної та комунальної власності у Жовтих Водах Дніпропетровської області під будівництво сонячних електростанцій.

Руслан Журило, Микола Мартиненко, а також ще один їхній соратник – Сергій Перелома, який є першим заступником голови «Нафтогазу», проходять по одній кримінальній справі НАБУ щодо розкрадань у «СхідГЗК» і «Енергоатомі», яка вже слухається в суді. Євген Буга теж проходить по цій справі, і наразі перебуває у розшуку.

ІА "Вголос": НОВИНИ