Про це Нацбанк повідомив на своєму офіційному сайті. 

Рішення набуває чинності завтра, 22 квітня.

«Це стало можливим завдяки суттєвому послабленню ризиків для цінової стабільності. Водночас удосконалено операційний дизайн монетарної політики. Таке рішення зумовлено необхідністю підвищити ефективність інструментарію для реалізації монетарної політики за режиму інфляційного таргетування», – пояснює регулятор своє рішення.

Серед позитивних факторів відзначають тенденцію до уповільнення інфляції.

«Тимчасове посилення напруги на валютному ринку, яке спостерігали в січні-лютому 2016 року, не мало суттєвого впливу на рівень інфляції. Це пов’язане з тим, що фактори, які тиснули на обмінний курс, одночасно сприяли збільшенню пропозиції продовольчих товарів і, як наслідок, зниженню цін у країні. У березні ситуація на валютному ринку стабілізувалася завдяки зростанню цін та попиту на український експорт. Як наслідок, це створило умови для зміцнення курсу гривні», – додають в НБУ.

Нагадаємо, у березні 2015 року Національний банк України підняв облікову ставку відразу з 19,5% до 30%

Після досягнення домовленостей про реструктуризацію держборгу НБУ оголосив про зниження облікової ставки з 30% до 27% з 28 серпня. Через місяць – з 25 вересня – Нацбанк знизив ставку ще на 5% – до 22%. 

Згідно із законом про Національний банк, облікова ставка є одним із монетарних інструментів, за допомогою якого НБУ встановлює для банків та інших суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир вартості залучених і розміщених грошових коштів. Облікова ставка є базовою щодо інших процентних ставок НБУ, її використовують одночасно як засіб реалізації грошово-кредитної політики та орієнтир вартості грошей.

ІА "Вголос": НОВИНИ