Кожна успішна держава існує, щоб реалізовувати свою національну ідею, яка допомагає їй ставати сильнішою та заможнішою і долати ворогів.

Так, у когось це - ідея «третього Риму», у когось - другого Єрусалиму, або «американська мрія», «Німеччина понад усе», «японське диво» тощо.

Тобто «національна ідея – це своєрідний сенс існування того чи іншого народу, держави, яка формулює майбутній сенс для громадян. Якщо ж держава не має такого сенсу, втрачає і майбутнє, і навіть сьогодення».

У Польщі та прибалтійських країнах - Латвії, Литві, Естонії, наприклад - нові правлячі еліти не так давно переконали свої народи в тому, що вони - європейці, які здатні швидко побудувати процвітаючі країни.

А Україна?

В Україні ж питання національної ідеї - сформульованої мети, до якої прагне нація - гостро постало після проголошення незалежності України у 1991 році.

І тоді, на зорі незалежності нашої держави, видатний В’ячеслав Чорновіл казав: «Національна ідея – це будувати державу на базі корінної нації – українців, дбаючи і про символіку та мову, і про економіку та покращення рівня життя».

Проте вже через 20 років аж 68% українців стверджували, що національна ідея у нашій державі в цілому так і не сформована. Хоча свого часу у Європі Україні пророкували економічний розквіт.

«На початку 90-х рр. ми намагалися щось нашвидкуруч зліпити, але не надто успішно. Проте національної ідеї, в її правильному розумінні, в України ніколи не було», - розповідає «Вголосу» політолог Ігор Золотаренко.

«У нас були недоідеї, - вважає політолог Віталій Шишкін. - Певний час Кучма втілював ідею «порядку та добробуту». Однак при цьому суспільство не відчувало вільного зростання, натомість з’явився пресинг диктатури. Це призвело до «ситих протестів», котрі привели до влади Ющенка. Його ідеєю стало швидке формування української ідентичності, тотожної європейській, однак відсутність політичної волі поховала цю загалом непогану доктрину. Про Януковича як носія національної ідеї говорити взагалі не доводиться».

На кого рівнятися?

«Яскравий приклад -  Японія: програвши у Другій світовій війні, вона вирішила перемогти в економіці. Конкурентоспроможність стала базисом національної ідеї цієї країни. А національною ідеєю Ізраїлю, наприклад, було забезпечення безпеки та конкурентоздатності перед загрозою знищення арабським світом», - каже Віталій Шишкін.

«Є й інші позитивні приклади, - як вважає політолог Ігор Золотаренко. - Наприклад, національна ідея Швейцарії - це ідея союзу вільних людей. Рішення тут завжди ухвалювалися через референдуми, все вирішував народ. У країні відбувається більше як триста референдумів на рік. І це показник того, що тут панує повна демократія. Дуже виразну національну ідею мають США – «людина, яка зробила себе сама». Якщо росіянин мріє знайти мільйон, то американець – заробити мільйон».

Питання національної ідеї постало ще більш гостро у 2014 році, коли на нашу незалежність і цілісність держави вкотре зазіхнув лютий ворог зі Сходу.

У чому мала б полягати суть української національної ідеї?

Дисидент і Герой України Степан Хмара у розмові з «Вголосом» висловив переконання:

«Це вороги кажуть, що у нас немає національної ідеї і для того, аби малосвідомих українців збити з пантелику. Адже знають: наша країна, займаючи таку величезну територію і маючи значну кількість населення, володіючи потенційними природними багатствами, може стати одним із європейських лідерів. Тому ніхто з наших зовнішніх «приятелів» не сприятиме тому, аби Україна стала міцною державою. Насправді українську ідею давно сформулювали українські націоналісти – це  Українська соборна держава та боротьба за неї».

Усі ці роки, на жаль, ми мали державу-мачуху, а не матір»
«Власне, якби не було української національної ідеї – мрії, мети про Україну та української ідентичності, то вже би й українців давно не було. Бо без національної ідеї бездержавна нація, розірвана між різними агресивними країнами, де люди відірвані один від одного тисячоліттями просто би не збереглася, - переконаний директор недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрій Сиротюк. -

І ця національна ідея залишається актуальною. Бо ми ще до кінця не побудували своєї хати – держави. Адже у 1991 році не почали реалізовувати національну ідею українців – і будувати національну державу, а почали перефарбовувати совєцько-окупаційну адміністрацію у жовто-блакитні кольори. Познімали червоні зірки – повішали тризуби і прапори синьо-жовті. І колишні секретарі райкомів почали будувати Україну нашу, радянську, вже під жовто-блакитним стягом. Тому ми усі ці роки, на жаль, мали державу-мачуху, а не матір».

«Національна ідея зараз, у час війни, справді є дуже актуальною, адже від цього залежить саме існування України як держави і нашої нації, - переконаний філософ, публіцист та політолог Ігор Лосєв. -

І для більшості українців ця ідея має бути цінністю. І взагалі – сама держава має бути цінністю. Від цього багато залежить, бо є люди, для яких це абсолютно не цінність, яким на Україну начхати. А щодо національної ідеї українців – вона і так ідеальна – за неї поклали життя дуже багато людей, зокрема протягом останніх ста років. Та  українці мають пам’ятати: несприйняття цієї ідеї  призводить до краху українства і до величезних страждань та історичних випробувань».

Як збудувати сильну країну?

Степан Хмара вважає так: «Маємо розуміти: сильну і потужну Україну можна збудувати лише на базі української культури та ідентичності, на засадах суспільного ладу та  на основі правової демократії. Тим більше, що наша керівна верства від 1991 року і донині не була українською, тому для неї національна ідея – чужа. До того ж одним із фундаментальних аспектів, базовою основою для національної безпеки, для міці держави, є її економічний розвиток. Загалом національна ідея складається з політичного, економічного, культурного та духовного аспектів, які нерозривно поєднані. Але база у ній – це соборна, самостійна Українська національна держава».

Найкраща ідея для України — це озброєна нація
«Також треба пам’ятати про реалії теперішнього часу: у політичному сенсі маємо виходити з того, що поруч з нами дуже великий, страшний, хитрий і підступний ворог, який мріє нас знищити, - переконаний письменник і телеведучий Антін Мухарський. -

Тому найкраща ідея для України — це озброєна нація. І ми ще маємо пройти цю стадію формування української нації».

«Якщо говорити у геополітичному контексті, то Україна - найбільша європейська країна (чого ми досі не усвідомили і не хочемо усвідомити) і при цьому ми одна із найгероїчніших націй. Відтак нашим покликанням є забезпечити мир у Євразії через реконструкцію  потвори – Російської імперії, - додає Юрій Сиротюк. - Тому для того, аби в Україні була реалізована національна ідея, Україна має стати Україною – не «українай», не «страной», де живе якийсь міфічний народ України. Тож завдання дуже просте: як казав Степан Бандера, мусимо «дійти до кожного українця», пояснити українцеві у Донецькій області - «якби ти, друже, не вважав «какая разніца на каком язикє», якби ти зрозумів, що твоя належність до тієї російської посткомуністичної культури є безпосередньою загрозою твоєму життю, то жив би в зовсім іншій країні».

До того ж експерти переконані: «Настав час переосмислити місце України та її економічного потенціалу в сучасному світі».

Свого часу видатний економіст Богдан Гаврилишин наголошував: «Національна ідея – це має бути ясна візія, якою має бути Україна через 10-12 років».  І розповів: «У Японії, наприклад, у 1962 році молодий японець Сабуро Окіта  став директором сфери економічного розвитку і подумав, якою має бути через 7 років Японія. Він мав яскраву ціль: що за ці 7 років прибуток чи ВВП на одну  особу у цій країні має подвоїтися. Тому українцям теж варто подумати: якою вони бачать Україну через 10-12 років і на скільки потужною має бути наша економіка? До того ж Україна має бути одним із ключових гравців на геополітичній карті - у нас повинен бути надзвичайно ефективний Уряд. Не варто забувати і про культуру. Загалом в Україні є різні багатства, то ж треба прагнути, аби наша країна була потужною економічно, взірцева політично та соціально і культурно в авангарді».

У тому, що національна ідея включає й економічну основу, - переконаний і політолог та економіст Олег Соскін:

«Основним в Україні має бути середній клас - треба знищити клас мільярдерів, тим більше, що вони всі чужинці. І взяти за основу правило, яке діяло свого часу у Галичині: «Свій до свого по своє». (Принцип, який зародився серед українців Австро-Угорщини в кінці XIX століття і діяв в Галичині в 1920-1930-х за часів польської окупації. Люди гуртувалися, щоб протидіяти експансії польського та єврейського капіталу і стимулювали розвиток вітчизняного виробництва, власного бізнесу. Це гасло не тільки сприяло розвитку економіки, але й об’єднувало всіх українців регіону). От у час, коли жив митрополит Шептицький, була вибудувана класична модель цього середнього класу і народного капіталізму. Тому нічого зараз видумувати не треба, а взяти за основу трудову приватну власність, сім’ю і традицію, та здорову економіку і відмову від лихварства, барижного і спекулятивного торгового капіталу та інформаційні технології, які не знищують особистість».

Україні настав час ставити дуже сміливі та амбітні цілі
«Україні настав час ставити дуже сміливі та амбітні цілі й окреслювати жорсткі рамки для їх досягнення. Наприклад – досягнути середньої тривалості життя в країні до 90 чи 100 років. Або наздогнати за рівнем добробуту Польщу чи інші країни Східної Європи за десять років. І це реально, якщо діяти рішуче й ефективно», - переконаний політолог Володимир Сугурняк.

«Умовно кажучи, цю мету можна назвати «Українське диво», а головною ідеєю – швидке досягнення високого добробуту для найширшого кола людей (поряд із відстоюванням незалежності країни, -ред.)», - резюмує Віталій Шишкін.

Марія Волошин, ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ