За півтора тижня до свого звільнення з посади гендиректора ДК «Укроборонпром» Павло Букін встиг підписати наказ про затвердження нового статуту ДК «Укрспецекспорт». Основна його ідея – максимально розширити повноваження керівництва «Укрспецекспорту» і практично вивести компанію з-під контролю державного концерну.

Про це йдеться в відеооблозі Лесі Іванової для «Bihus.info», передають Наші гроші.

19 серпня Павло Букін своїм наказом затвердив нову редакцію статуту «Укрспецекспорту» – одного з найбільших підприємств концерну. Ключова відмінність нової редакції 2019 р. – це розширення прав і повноважень керівництва компанії та зменшення впливу концерну як регулятора.

Нова редакція статуту дозволяє керівнику «Укрспецекспорту» без погодження з «Укроборонпром» призначати будь-якого працівника, окрім своїх заступників. Не потрібно погоджувати штатний розклад, а відповідно, і рівень зарплат.

Також концерн тепер може призначити в.о. керівника «Укрспецекспорт» тільки якщо ця посада вакантна. Тобто, якщо керівника тимчасово відсторонять (наприклад на час слідства за підозрою у корупційному злочині), то його  заміщатиме людина, яку обере сама компанія.

За рахунок дрібних правок у формулюваннях тексту статуту – керівник Укрспецекспорту» також отримав можливість ігнорувати рішення концерну «Укроборонпром». Також концерн втратив можливість за результатами перевірок притягнути до відповідальності працівників компанії.

Окрім того, концерн більше не затверджує фінплан спецекспортера – тільки погоджує. А цілий перелік договорів, котрі раніше мав хоча б погоджувати – «Укрспецекспорт» тепер може підписувати самостійно. Йдеться про договори про спільну діяльність, передачу майна в управління, а ще договори комісії. Саме на договорах комісії побудована розповсюджена корупційна схема, яка дозволяє виводити оборонні кошти на фіктивні компанії.

Новий статут також ставить в жорстку залежність від гендиректора «Укрспецекспорт» фінансову та господарську діяльність дочірніх компаній. Мова йде про ДГЗП «Спецтехноекспорт», ДГЗІФ «Укрінмаш», ДП «Укроборонсервіс», ДЗІП «Промоборонекспорт», ДП «СЗФ «Прогрес» і ДП «ЗТФ «Таско-експорт».

Ще гендиректор «Укрспецекспорту» тепер має право вносити концерну пропозиції щодо кадрової політики дочірніх підприємств, та вносити пропозиції про їх ліквідацію.

Окрім того, змінено юридичний статус «Укрспецекспорту» з «юридична особа» на «юридичною особою приватного права». Ця правка, наприклад, може бути використана для послаблення кримінальної відповідальності за зловживання та хабарі. Бо законодавством передбачене легше покарання з кримінальними статтями для юридичної особи приватного права.

Ще одне нововведення в статуті тепер доповнило перелік формування майна компанії новим пунктом. А саме, поруч із державним майном, переданим з концерну – з’явилося просто якесь майно, в т.ч. кошти, передані засновником. Засновником «Укрспецекспорту» був і лишається Кабмін. Можливо, таким чином спецекспортер розраховує на прямі вливання з бюджету. Але це також може трактуватися як можливість розмити державну частку за рахунок коштів чи майна приватного співвласника.

Як стало відомо,  2015-2018 роках Павло Букін керував «Укрспецекспортом». Саме за його керівництва завищеною в п’ять разів ціною підприємство закупило висотоміри у групи Ігоря Гладковського та Віталія Жукова.

Нині генеральним директором «Укрспецекспорту» є Сергій Проскуркін, який багато років працював заступником Букіна. Він також є співвласником ТОВ «Будівничий альянс».

ІА "Вголос": НОВИНИ