У грудні 2019 року фотограф Ів Адамс вирушив у двомісячну фотоекспедицію на острів Південна Джорджія, проте йому не довелось довго чекати, щоб зробити знімок усього життя.

«Один із птахів виглядав по-справжньому дивним, і коли я придивився ближче, він був жовтим», – говорить Адамс Джейн Далтон. – Ми всі втішилися, коли зрозуміли. Ми скинули все обладнання безпеки і схопили наші камери".

Як розповів орнітолог Хайн Ван Груу, рідкісний жовтий пінгвін був одним у колонії зі 120 000 королівських пінгвінів (Aptenodytes patagonicus), що мешкають на віддаленому острові, повідомляє Live Science.

Зазвичай королівські пінгвіни мають чорно-біле оперення з легким жовтим відтінком уздовж шиї, що надає їм фірмового «смокінгового» вигляду. Жовтий пінгвін повністю позбавлений усього меланіну, а натомість має сонячне кольє. Адамс приписує незвичне забарвлення лейцизму – стану, коли меланін втрачається лише частково, а деякі частини тіла пінгвіна зберігають колір. Лейцизм може вразити частину пір’я в шубі пінгвіна або на всьому його оперенні.

Жовтий пінгвін

Жовте оперення пінгвіна зачаровує дослідників, і багато хто обговорював, що ж викликало такий дивний відтінок. Ді Боерсма, біолог з охорони природи, який не був учасником експедиції, погоджується, що пінгвіну бракує певного пігменту, тому, швидше за все, він лейцистичний, а не альбінос.

Поки лимонний пінгвін вражає, незвичайний пінгвін попав у фотооб’єктив не вперше.

У березні 2019 року ще один особливий королівський пінгвін був помічений і сфотографований Джеффом Маурітценом на острові Південна Джорджія. Замість чорного кольору, унікальне пір’я пінгвіна було світло-коричневим.

Дивний відтінок, імовірно, стався від рідкісної генетичної мутації до рецесивного гена, відповідального за вироблення чорного, сірого та коричневого пір’я. Мутація призводить до того, що пір’я стає чутливим до сонячного світла, що й відбілює пір’я до світлішого кольору.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ