На властивості ультразвуку проходити крізь тканину й по-різному відбиватися від тканин із різною щільністю заснований метод ультразвукової діагностики. Він був створений у 1940-х, а вже у 1956 році англійський доктор Ян Дональд використав ультразвук для вимірювання біпарієтального розміру голівки плода. Так він застосував УЗД для виявлення аномалій розвитку плода під час вагітності та удосконалив цей метод. УЗД виявився справжньою знахідкою для акушерства завдяки своїй інформативності, доступності та безпечності.

УЗД у ранній діагностиці вагітності

Важко повірити, але лише кілька десятків років тому ранньої діагностики вагітності не існувало. Акушери використовували гінекологічний огляд та дворучне дослідження для визначення вагітності, і хоча досвідчені фахівці рідко помилялися, все ж для більш-менш точної оцінки вагітність мала досягти 12-тижневого терміну. УЗД все змінило, з ним вагітність можна діагностувати вже з шостого тижня.

Зараз для ранньої діагностики вагітності використовують тести на ХГЛ, хоріонічний гонадотропін людини, який з'являється у сечі та крові вагітної з перших годин після зачаття, а лабораторними способами виявляється вже після другого тижня вагітності, тобто з перших днів затримки. Однак рання діагностика вагітності за допомогою УЗД не втратила своєї актуальності, оскільки завдяки їй можна не просто підтвердити факт вагітності, а й отримати цінну додаткову інформацію.

Ультразвукова діагностика вагітності на ранньому терміні (після шостого тижня) визначає:

  • кількість плодів;
  • позаматкову вагітність;
  • точний термін вагітності.

Тому зручний та швидкий тест на ХГЛ не може повністю замінити УЗД у ранній діагностиці вагітності.

УЗД в оцінці розвитку плода

Не буде перебільшенням сказати, що УЗД є якщо не основним, то одним із найважливіших методів оцінки розвитку плода. Саме тому воно рекомендоване ВООЗ як скринінг та включене до програми ведення вагітності практично повсюдно. До речі, за посиланням https://mdclinics.com.ua/ua/uslugi/uzd-vahitnykh-lviv/ можна записатися на консультацію до фахівця з УЗ-діагностики плода у Львові.

Ультразвуковий скринінг

В Україні скринінг виконують двічі протягом вагітності. Його завдання — визначити, як розвивається плід і виявити можливі відхилення, щоб вжити заходів щодо їх усунення, якщо це можливо.

Перший скринінг виконують наприкінці першого триместру, на терміні 11–14 тижнів. На той час тіло плода вже повністю сформовано, тому його можна оцінити. Для цього використовують метод фетометрії — вимірюють задані розміри та порівнюють їх з нормою, яка визначена для кожного терміну. Також проводять оцінку ультразвукових маркерів хромосомної патології плода. Крім УЗД, до скринінгу першого триместру входять біохімічні аналізи крові, які дають змогу виявити маркери хромосомних захворювань.

Другий скринінг виконують у 18–22 тижнів. Він дає можливість детальніше розглянути тіло й простежити розвиток плода, порівнявши з даними першого скринінгу. Також під час цього дослідження можна визначити стать малюка.

Додаткові методи ультразвукового контролю

Крім двох обов'язкових скринінгів, УЗД використовують для контролю розвитку плода та за індивідуальними показаннями. Наприклад, за невідповідності гестаційного віку плода його розвитку. Велика перевага УЗД у тому, що воно безболісне, безпечне і для майбутньої мами, і для дитини, його можна виконувати стільки, скільки потрібно, не побоюючись небажаних побічних ефектів.

Для контролю розвитку плода використовують також інші методи ультразвукової діагностики, наприклад доплерографію. Доплерографія вивчає стан кровообігу плода.

Автор: Шестопал Костянтин Вікторович — акушер-гінеколог, лікар ультразвукової діагностики.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83

ІА "Вголос": НОВИНИ