Наприкінці минулого року сусідня Польща декларувала спрощену процедуру працевлаштування українських лікарів та медперсоналу у своїй країні.

Йшлося про те, що лікар, який скористається  новим спрощеним режимом працевлаштування, отримає таке право як польський лікар без спеціалізації. Щоправда, якщо під час роботи він виконає всі необхідні умови для визнання повного права на роботу (нострифікація диплому, мовний екзамен), він може практикувати в Польщі далі як фахівець, як і його польські колеги. Якщо ж протягом 5 років лікар не зробить спроб підтвердження за чинною процедурою, він позбавляється наданого обмеженого права на роботу і має залишити Польщу.

Сьогодні, згідно з даними Вищої лікарської палати у Польщі працює 1594 іноземних лікарів -  з України (550) та Білорусі (330), Росії (57) й інших країн.  У Міністерстві розвитку, праці та технологій зазначили, що у 2020 році роботу в Польщі знайшли усього 41 лікар і 11 медсестер з України. Допуском до професії та контролем практики лікаря-іноземця у Польщі займається Вища лікарська палата.
На початку квітня цього року до регіональних лікарських палат Польщі подано лише  29 заяв від іноземців на отримання обмеженого права на професійну лікарську діяльність, з яких 10 отримали позитивний висновок, 3 – негативний,  інші перебувають на розгляді.

Про те, чому регіональні лікарські ради у Польщі стримують процес працевлаштування українських лікарів

читайте у статті Вголосу

Чи знайде український лікар роботу у Польщі

ІА "Вголос": НОВИНИ