Про це йдеться в коментарі заступника глави Нацбанку України Олега Чурія.

За його словами, як і у випадку з Brexit раніше у цьому році, посилення турбулентності на зовнішніх ринках буде транслюватися на українську економіку через світові сировинні ринки.

«При цьому, на нашу думку, найбільше на результати виборів в США відреагують ціни на нафту. За нашими прогнозами, ціни ж на зернові, олію та метали, які є основним експортним товаром України, відреагують менш суттєво і з часом відіграють падіння. А отже, у випадку їх тимчасового просідання це не зможе нівелювати значні надходження від експорту нового врожаю для українського валютного ринку», - вважає Чурій.

Турбулентність на світових фінансових ринках не матиме значного впливу на валютний ринок з огляду на те, що в України наразі відсутній доступ до ринків капіталу, підкреслив заступник глави НБУ.

«Відтак, ми не очікуємо на таку волатильність обмінного курсу, яка створила б суттєві ризики для виходу інфляції за межі цільових показників (12% +/-3 п.п. на 2016 рік та 8% +/-2 п.п. на 2017 рік)», - зазначив він. 

Чурій нагадав, що завдяки значним надходженням нового врожаю з середини вересня на міжбанківському валютному ринку спостерігається надлишкова пропозиція іноземної валюти. Це дало Національному банку активно купувати валюту для поповнення міжнародних резервів, не перешкоджаючи тенденції до зміцнення обмінного курсу. З кінця вересня (з 26.09.) було проведено 14 аукціонів з купівлі валюти, під час який НБУ придбав близько 330 млн. дол. США для нарощування міжнародних резервів.

«Ми очікуємо, що приплив надходжень виручки від експорту зерна та олії продовжить бути ключовим фактором, який буде визначати стан міжбанківського валютного ринку України до кінця року», - наголосив Чурій.

ІА "Вголос": НОВИНИ