Про це в коментарі «Вголосу» розповіла завідувач відділу обслуговування 5-9 класів Львівської обласної дитячої бібліотеки Надія Лавринів.

Серед них – тритомник «Дитячої енциклопедії», датований 1914 роком, «Жизнь животных Брэма» 1902 року, перше оригінальне видання «Енциклопедії українознавства» під редагуванням Володимира Кубійовича.

«Складно сказати, як ці книжки потрапили в бібліотеку на початку її становлення 1940 року. Але ми пишаємося цими виданнями і зберігаємо в наших фондах. Під час виховних годин показуємо дітям, щоб вони бачили, як раніше оформлювали книжки, які були в них ілюстрації», – розповіла бібліотекар.

У бібліотеці також зберігається рідкісне видання Івана Франка «Коли ще звірі говорили», яке було видано до 100-річчя від дня народження письменника. Окрім того, є ілюстрована казка Карла Коллоді «Пригоди Піноккіо», датована серединою минулого століття, вірші Михайла Лермонтова в перекладі українською мовою.

Щодо сучасних книжок, то, як зазначила Надія Лавринів, бібліотека постійно поповнює фонди новими виданнями.

«Усього в наших фондах зберігаємо 110 тисяч книжок. Це достатня кількість, але ми намагаємося постійно оновлювати бібліотеку. Задля цього стежимо за новинками дитячої літератури різних видавництв і закуповуємо обрані книжки під час форумів», – сказала завідувач відділу обслуговування.

Бібліотекар також поділилася інформацією про унікальні колекції книжок, які ретельно формують працівники закладу.

«Ми маємо понад 15 різних видань «Аліси в Країні чудес». Книжки відрізняються одна від одної художнім оформленням. Зокрема, у нас є «Аліса» з малюнками Євгенії Гапчинської, у перекладі Володимира Набокова. Маємо стільки ж видань «Маленького принца». Якщо раніше видання оформлювали лише авторськими малюнками Сент-Екзюпері, то нещодавно світ побачила книжка з унікальними ілюстраціями українського художника Владислава Єрка», – підкреслила бібліотекар.

Юні читачі також можуть погортати і почитати колекцію видань «Кобзаря» Тараса Шевченка. Особливістю цього зібрання є те, що його призначено спеціально для дітей.

«Дітлахам складно читати весь «Кобзар», тому підбираємо книжки з віршами Шевченка саме для молодшого та середнього шкільного віку. Так, під час останнього форуму придбали чотири різні видання віршів Тараса Шевченка для дітей», – пояснила Надія Лавринів.

Бібліотека пишається і книжками з авторськими підписами. Серед них є збірки віршів Ліни Костенко, Марека Краєвського, Євгена Сверстюка, Дмитра Павличка. Таких видань у дитячій бібліотеці є понад 100.

Дарують свої книжки і сучасні письменники: Микола Петренко, Ігор Калинець, Оксана Думанська, Марія Люткевич.

«Ми маємо видання всіх львівських письменників. Вони самі дарують бібліотеці свої книжки, бо знають, що їх читатимуть понад 10 тисяч відвідувачів Львова та навколишніх районів і селищ», – підкреслила бібліотекар.

Як писав «Вголос», сьогодні, 23 квітня, відзначають Всесвітній день книг й авторського права.

ІА "Вголос": НОВИНИ