Частка облігацій внутрішньої державної позики, якою володіють іноземні інвестори, з початку року зросла в 11 разів. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Якщо на початку 2019 року іноземці володіли 1% всіх боргових облігацій України, то станом на початок серпня частка іноземців у державному боргу становить 11%.

Саме приплив іноземних інвестицій у державний борг України став одним з фундаментальних чинників зміцнення обмінного курсу гривні в липні.

У відомстві наголосили, що в липні курс гривні зміцнювався теж під впливом ринкових факторів. Пропозиція валюти була більша за попит, насамперед, внаслідок зростання інтересу нерезидентів до гривневих ОВДП.

На курс гривні також вплинула сприятлива ситуація на зовнішніх ринках і великі обсяги грошових переказів в Україну.

Національний банк скористався нагодою і в умовах зміцнення курсу поповнював міжнародні резерви. За даними НБУ, з початку року чиста купівля валюти становить 2,7 млрд доларів і безпосередньо в липні - близько 1,3 млрд доларів. Однак він робив це таким чином, щоб не спотворити попит на валюту на ринку, не викликати дефіцит валюти на ринку і не спровокувати в результаті зміни тренду зі зміцнення девальвації.

Як писав «Вголос», у липні українці масово скуповували дешеву валюту.

ІА "Вголос": НОВИНИ