Із 2014-го в Україні ледь не щомісяця стаються гучні теракти. А де СБУ?

СБУ в Україні немає. У нас є структура, яка називає себе спецслужбою, хоча за законом – це правоохоронний орган спеціального призначення, який незрозуміло чим займається. Насправді – кришуванням, вирішенням бізнесових проблем і наїздами на політичних противників. Тільки не тим, чим має займатися спецслужба. І реформуватися вони не хочуть, бо щойно виконають вимоги європейської спільноти – не зможуть сидіти на своїх потоках.

Поліція заявила, що жертви останнього теракту Аміна Окуєва та Адам Осмаєв добровільно відмовилися від державної охорони. Виходить, силовики не винні, що не вберегли…

Перший напад на подружжя патріотів скоїли ще у червні 2017-го. Адекватна спецслужба навіть після відмови від охорони взяла б під контроль цих осіб і негласно супроводжувала б їх. Таким чином можна було б вийти на слід нападників, схопити їх на місці нового ймовірного замаху. СБУ вкотре показала свою повну некомпетентність. В Україні відповідно до указу Президента впроваджено посилений режим контролю, а насправді він просто не виконується. В нашій державі – суцільний бардак.

Виходить, своєю бездіяльністю СБУ стає співучасником терактів?

На жаль, так.

Чого ж тоді вправно гарантують безпеку Порошенкові, Геращенку і Гончаренку?

Так, на тому рівні справді все добре! Я знаю, як використовуються можливості державної охорони... Син Гелетея (голова Управління державної охорони, - ред.) – точно буде в безпеці, бо штатний співробітник УДО возить його до школи. Там все точно буде нормально, нормально і в інших наближених до керівництва людей. А нам що робити…Видно, то наші проблеми.

Що б не сталося, з підставами чи без – влада заявляє про «руку Кремля». А тут як? Таки заслані спецслужби РФ?

Адам Осмаєв зараз заявив, що на території України діє бандитське угруповання, яке здійснює вбивства і терористичні акти на замовлення, в тому числі і від спецслужб РФ. В якійсь мірі я з цим погоджуюся, бо зараз набагато простіше нашпигувати Україну злодіями в законі. За останніми підрахунками їх майже три десятки, хоча до війни було тільки троє. В обмін на гарантування безпеки з боку РФ, за російське фінансування ці «авторитетні» злочинці можуть підняти криміналітет України для вчинення терактів на замовлення. І акція з Мосійчуком, і цей теракт засвідчують, що діяли не професіонали. Не обов'язково готувати якусь спецгрупу ГРУ чи ФСБ і відправляти сюди. Можна просто вийти на певного авторитета, який за гроші найме людей в самій Україні. Зараз наша держава нашпигована засобами ураження, зброєю з АТО. Тому вчинити такий теракт – узагалі не проблема.

Макрон напередодні підписав закон про внутрішню безпеку та боротьбу із тероризмом. Може, й нам щось таке потрібне?

У нас законодавчих актів, які б гарантували безпеку, – предостатньо. У нас немає дієвої структури, яка б їх виконувала і вписувалася у загальноєвропейську систему безпеки. Якщо це все буде зроблено, параметри існування спецслужб будуть втілені – СБУ зможе нормально функціонувати. А зараз вони займаються тільки нелегальною торгівлею наркотиками і боротьбою з корупцією. Так, це справді дуже потрібно, але це треба віддати спеціалізованим підрозділам. Сама СБУ має важливіші функції: контррозвідувальна діяльність, протидія тероризму, захист національної безпеки, кібербезпека, протидія інформаційно-психологічним впливам. Це ті речі, які окрім них в цій державі ніхто не може робити.

Інтернет-сторінку нашої СБУ взагалі соромно людям показувати. Чим вони займаються? Пошуком нових схронів зі зброєю? Справді? А ви поясність хоча б, чому він там, хто і з якою метою його заклав? Натомість вони тільки почергово звітуються за один і той же виявлений схрон.

А на загальнодержавному рівні: закрити кордон, ввести візовий режим, прибрати генконсульство РФ в Одесі?

Це треба було робити 2014-го. Зараз воно вже не врятує. У наше суспільство імплементована величезна кількість людей, здатних діяти проти нас, тому всі ці дії будуть малоефективними. Безсумнівно, треба вводити обмеження на контактування із ворогом і перебування його представників на нашій території. Це стосується, в першу чергу, поїздок наших громадян до РФ. Кожен мусить усвідомлювати, яка небезпека на нього чатує: можуть затримати, використати, завербувати, покарати за видуманий злочин чи вчинити такий злочин проти самого українця. Людям треба задуматись: чи варто їхати в РФ взагалі, чи можна ті ж самі гроші заробити й витратити в країнах Європи.

Як вийти з цієї ситуації?

В СБУ треба нарешті здійснити реальну реформу, відповідно до рекомендацій міжнародної спільноти. Наша Служба безпеки хоче тільки косметичних змін, перекидання посадовців з місця на місце чи перейменування слідчих у детективів. Вони хочуть змінити назву спецпідрозділу «К» по боротьбі із організованою злочинністю і залишити все, як є. Якщо не буде дієвих змін, якщо не буде адекватного закону про діяльність спецслужб, де буде чітко прописаний механізм контролю з боку Парламенту – не буде нічого. Як може існувати структура, керівник якої не впливає на кадрові призначення. В Службі безпеки України – чистий колгосп. Там всі, від заступника голови начальника департаменту до начальників регіональних органів, навіть начальники кадрів(!), призначені указом Президента. Це неможливо! Визначальним у них є не голова, а якісь там «хотєлки» в Адміністрації Президента. І суспільство не може впливати на це.

Яка мета цих терактів?

Залякування, показування неспроможності українських силовиків і спроба запевнити, що Кремль «дістане всіх». Українці вже шоковані, кажуть, що спецслужб не існує, то як можна безпечно почувати себе на вулиці. Воно й справді так. Але ми живемо в умовах війни і мусимо гуртуватися. Частина суспільства це розуміє і не відділяє себе від фронту. Інша ж – сидить по нічних клубах і ресторанах. В них все спокійно і нормально. Насправді, немає жодної безпеки. Доки ворог спроможний нам зашкодити – доти й робитиме це. І не обов'язково власними руками – можна й чужими.

 

Яна Федюра, «Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ