Про це сьогодні, 20 березня, у Львові під час прес-конференції повідомив співзасновник та координатор західноукраїнського офісу «Крим SOS» Алім Алієв.

За його словами, упродовж трьох місяців було опитано понад 900 респондентів з Вінниці, Херсону, Харкова, Києва та Львова, а також відмоніторино 70 інформаційних регіональних і загальноукраїнських видань.

«Ми вирішили провести це дослідження для того, аби побачити загальну ситуацію з вимушеними переселенцями у регіонах, виявити проблеми і рішення, над якими слід працювати громаді і місцевій владі», – пояснив активіст.

Окрім невисокого інтересу журналістів до теми переселенців, результати дослідження показали, що у разі появи в ЗМІ інформаційних матеріалів про кримчан або жителів Сходу, медійники подають інформацію здебільшого однобоко і в негативному ракурсі. Зокрема, в журналістських матеріалах переселенці виступають дармоїдами, які живуть за рахунок держави і вимагають від неї всілякої допомоги, учасниками кримінальної хроніки, винними в зростанні цін на оренду житла, перешкодою корінним жителям у пошуку роботи.

Своєю чергою координатор проекту Світлана Олєйнікова наголосила на тому, що журналісти використовують тему переселенців для критики дій влади, що не є етичним по відношенню до самих переселенців.

Під час аналізу відповідей городян щодо їх ставлення до жителів Донбасу і Криму, в цілому мали місце позитивні або нейтральні відповіді. Більшість респондентів запевнили, що вони добре ставляться до переселенців і не бачать загрози для своїх міст.

Водночас, як зазначила Світлана Олєйнікова, в ході опитування подекуди з’являлися думки про те, що держава витрачає занадто великі суми на підтримку переселенців, які в свою чергу користуються цим і не вдаються до пошуку роботи.

Координатор проекту також зазначила, що серед респондентів є різне ставлення до переселенців з Криму та Донбасу.

«Відповіді показали, що до кримських татар ставляться більш позитивно ніж до переселенців зі Сходу, яких звинувачують в сепаратистських настроях і смертях військових», – підкреслила Олєйнікова.

Наприкінці прес-конференції організатори дослідження порекомендували журналістами частіше писати про переселенців.

«Говорити про цю тему необхідно, бо сьогодні, за даними міграційної служби, кількість переміщених осіб з Криму та Сходу сягнула 1 млн. 163 тисяч осіб», – підсумував Алім Алієв і додав, що для зняття напруги в суспільстві важливо показувати окремі історії переселенців, які досягли успіху на новому місці. Втім, якщо є негативні приклади, про це також неможна замовчувати.

ІА "Вголос": НОВИНИ