Впродовж місяця з'явилися випадки повторного інфікування SARS-CoV-2. А отже, антитіла не працюють і вакцини нібито теж не будуть ефективними.

Про це розповідає молекулярна біологиня і вірусологиня Асель Мусабекова, передає Громадське.

Як відомо, в нашому організмі існує кілька типів лімфоцитів – клітин імунної системи. Серед них є В-клітини, які виробляють антитіла і зв'язують вірус, і Т-клітини, які вбивають клітини, заражені вірусом. Таким чином, ми можемо розділити гуморальний імунітет (дія антитіл) і клітинний імунітет (атака заражених клітин).

Після завершення «битви» (період активної інфекції) більшість клітин-бійців знищуються. Але все-таки залишається невелика кількість клітин-ветеранів — «свідків» війни. Це так звані клітини імунної пам'яті. Вони сидять в затишші, а в разі появи вже знайомого їм ворога швидко мобілізуються й готові атакувати. У деяких випадках такі клітини здатні реагувати протягом десятиліть.

«Імунна пам'ять за різних інфекцій різна. Іноді зміни самого вірусу (мутації) призводять до того, що імунна система не розпізнає його новий штам (як, наприклад, у випадку з вірусом грипу). Часом віруси самі вигадують механізми, щоб обдурити клітини імунної пам'яті й можуть навіть використовувати антитіла, щоб бути ефективнішими.

Ще існує таке поняття як імунна амнезія. Вона може виникати, наприклад, через вірус кору, який знищує всю пам'ять нашої імунної системи, і наш організм з усіх мікробів в результаті пам'ятає тільки кір. У цьому, до речі, і полягає основна небезпека післякорових ускладнень. Було підраховано, що до створення вакцини від кору близько половини випадків смерті від інфекційних захворювань відбувалися через післякорові інфекції.

Повторні інфекції – це одна з особливостей сезонних коронавірусів. Дані про те, що повторне інфікування коронавірусами не лише можливе, але може бути навіть сильнішим за первинну інфекцію, відомі вже не перше десятиліття.

У випадку з SARS і MERS, збудниками двох минулих епідемій, антитіла починали зникати протягом двох-трьох років після інфекції.

Щодо нового коронавірусу SARS-CoV-2, то антитіла зникають швидше у пацієнтів, які перенесли інфекцію легко або без симптомів.

У нещодавньому дослідженні Оксфордського університету було вказано, що у пацієнтів, які перехворіли на COVID-19, з'являються такі клітини-ветерани, готові знову атакувати заражені клітини.

Це значущі відомості для розробників вакцин.

Головний науковий висновок зараз полягає в тому, що Т-клітинна відповідь є дуже важливою для забезпечення імунної пам'яті та тривалого захисту. Необхідно розуміти, що в нас залишається ще багато прогалин в знаннях, але деякі дані вже дозволяють ставити під сумнів ефективність вакцинації й користь досягнення колективного імунітету.

Вчені працюють без спочину, аби розібратися в механізмах імунної відповіді проти коронавірусу. А тому наше спільне завдання – дати їм трохи часу і за можливості дотримуватися дистанціювання.

Як повідомлялося, нещодавно в Здолбунівському районі Рівненщини зафіксували випадок повторного зараження коронавірусом.

ІА "Вголос": НОВИНИ