Чорна пляма на нігті могла позбавити хлопця можливості повноцінно рухати рукою. По порятунок родина звернулася до хірургів Лікарня Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.  

Коли 7-річному Ярославу Саулі було 3 рочки, на великому пальці правої руки в нього з’явилися смужки чорного кольору. Спочатку батьки подумали, що син просто вдарився. Та все ж показали дитину спеціалістам. І вінницькі медики з’ясували: це невус – доброякісне утворення у вигляді пігментної плями на шкірі. Пухлина утворилась прямо під нігтем дитини. Місцеві хірурги видалили крихітний новоутвір. Однак через 4 роки в хлопця стався рецидив: палець почорнів і навіть почав деформуватись.  

Мама Ярослава повезла сина до Лікарні Святого Миколая у Львові. Спеціалісти з’ясували, що цього разу пухлина розрослася вже на самій кістці нігтьової фаланги. Вона деформувала палець та підняла геть чорний ніготь. А через біль хлопчик уже не міг повноцінно рухати кистю.  На мультидисциплінарному консиліумі онкологи, травматологи і хірурги вирішили, що потрібно оперувати оперувати.

Під час втручання хірурги повністю видалили пухлину, а з нею – і частину кістки. На момент втручання розмір новоутвору сягав уже понад 1,5 сантиметри. Тож на місці, де була пухлина, утворився дефект. Тобто бракувало невеликої частинки пальчика, а здорова кістка була оголеною. Аби закрити її шкірою, хірурги виконали лоскутну пластику. Вони зробили геометричні розрахунки, викроїли шкіру з різних частинок пальця дитини і перекрили дефект. Операція минула успішно і зараз Ярослав уже повернувся до Вінниці. 

ІА "Вголос": НОВИНИ