Раніше на територію аварійної АЕС пускали переважно експертів, політиків, урядовців та представників преси, повідомляє Deutsche Welle.

Кількість гостей за рік з березня 2016-го до березня 2017 року становила близько 10 тисяч, до Токіо-2020 цю цифру планується подвоїти.

«Ми не прагнемо показати, що тут безпечно. Нам важливіше, щоб люди побачили, що тут справді відбувається, без упереджень», – зауважив представник компанії-оператора АЕС Tepco Такахіро Кімото.

Він зазначив, що будуть проведені належні інспекції, щоб повернути життя в регіон та покращити імідж. Для цього, зокрема, під час Ігор-2020 у Фукусімі планується проведення змагань з бейсболу та софтболу. Наразі ж на території ведуться роботи з очищення від радіаційного забруднення, над цим працюють тисячі осіб.

Утім, у Greenpeace кажуть, що рівні випромінювання залишаються на цій території «надто високими», хоча минулоріч уряд Японії дозволив мешканцям окремих прилеглих міст повернутися до своїх домівок. У низці міст рівень радіації до сотні разів перевищує міжнародні стандарти безпеки.

Як відомо, аварія на АЕС «Фукусіма-1» сталася в березні 2011 року. Внаслідок удару потужного цунамі на станції вийшли з ладу системи енергопостачання і охолодження, що призвело до вибуху.

Зазначається, що роботи з очищення «Фукусіми-1» триватимуть ще щонайменше три десятиліття. У 2013 році було ухвалено рішення повністю закрити електростанцію.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ