Представники фітнес-спільноти Львова хочуть на рівних працювати поряд з іншими індустріями в умовах карантину і не розуміють вибірковості місцевої влади у дозволах на роботу. Також наголошують: законодавство не порушують, а фітнес та спорт загалом зараз є життєво необхідними для всіх.

Про це вони заявили під час прес-конференції 10 червня, обговоривши законність роботи фітнес-клубів, спортивних та інших закладів фізкультурно-оздоровчого спрямування у Львові.

Президент ГО «Українська федерація бодібілдингу, фітнесу та бодіфітнесу» Святослав Шеремета зазначив: фітнес-комплекси обладнані інвентарем, який може покращити здоров’я людини будь-якого віку та фізичного стану. Саме у такому центрі людина може вибрати для себе вид та якість навантаження. І взагалі: фітнес-клуби стали масових явищем, в якому оздоровлюються люди: від пенсіонерів до дітей, від професійних спортсменів до людей, які оновлюються після травм.

«На це потрібно зважати. І врахувати досвід Європи, де під час карантину фітнес-клуби та заклади оздоровлення відкрили чи не першочергового, хоча Європа значно більше постраждала від коронавірусу, ніж Україна. Бо вони знають, що регулярна рухова активність і у будь-якому віці є життєво необхідною, зокрема для посилення імунітету», - наголосив Шеремета.

І додав: «Чому ж нам нав’язують те, що наша законна діяльність може призвести нібито до спалаху (коронавірус, - ред.). Вважаємо, що це твердження є необґрунтованим, бо у більшості міст України фітнес-центри та спортивно-оздоровчі клуби працюють, звичайно, що з дотриманням вимог».

Також він розповів: не варто забувати і про економічну складову діяльності фітнес-індустрії, адже тисячу робочих місць не зовсім законно прикрили. А це все не сприяє добробуту суспільства у цілому.

А стронгмен та триразовий чемпіон світу і Європи Володимир Рекша наголосив: без відвідувань фітнес-центрів та занять спортом потерпають спортсмени, діти та і навіть АТОвці. І так, як і його колеги, не розуміє: чому забігайлівкам і салонам можна працювати, а фітнес-центрам ні.

Зі свого боку адвокат Володимир Марусяк додав: «Бізнес не хоче бути заручником недолугого законодавства, яке влада, чомусь, використовує виключно супроти індустрії фітнес-клубів, а не шукає способів, яким чином ця індустрія може працювати».

І пригадав: з 1 червня 2020 року набрала чинності постанова Кабміну №392, де вказано правила третього етапу послаблення карантину. На цьому етапі дозволили роботу фітнес-клубів при дотриманні рекомендацій МОЗу щодо поведінки працівників та відвідувачів цих центрів.

«Але ми чуємо від місцевої влади: «А ми не дозволяли?». А ми запитуємо у відповідь: «А ви забороняли, щоб дозволяти?». Відповіді не чуємо. Натомість я як юрист та медичне співтовариство дійшли висновку, що до повноважень тих же міської та регіональної комісій не входить забороняти вид тієї чи іншої господарської діяльності, включаючи діяльність фітнес-центрів», - продовжив Марусяк.

І додав: «Тим більше ми бачимо, що існує нерівний підхід до бізнесу, в тому числі у Львові, адже одним індустріям дозволяють працювати, іншим ні. Які критерії, не кажуть. Сфера бюті-індустрії чомусь працює, комісія міська дозволила. Також у місті існують зараз так звані моніторингові групи, які ходять по фітнес центрах за участі поліції, «муніципалів», міськради  і витрачають кошти платників податків та час для того, аби незрозуміло що з’ясувати. Представники фітнес-клубів запитують: «Чому прийшли і що хочете з'ясувати?», бо не розуміють, що вони порушили відповідно до закону».

Відтак адвокат озвучив позицію фітнес-індустрії: «Ми маємо право робити все, що прямо не заборонено законом.  Натомість фітнес-індустрія, як і будь-який інший бізнес, хоче відкритих і зрозумілих правил гри і рівності у підходах  до дозволеності чи обмеження діяльності».

Також, як резюмував адвокат Марусяк, представники фітнес-спільноти та спортсмени зі Львова хочуть з’ясувати, чи було доцільним витрачати час і кошти владою, аби перевіряти фітнес-клуби, і наголошують, що зараз спілкування представників обох груп нагадує розмову глухого з німим.

ІА "Вголос": НОВИНИ