[media=151979,151980,151981,151982] 

За словами ініціаторів премії, місія проекту - об’єднати журналістську спільноту, підтримати та захистити розслідувальну журналістику, особливо, на регіональному рівні, де журналісти-розслідувачі фактично є беззахисними.

На думку ініціаторів, премія також дозволить встановити стандарти розслідувальної журналістики і стане свідченням високого професіонального рівня працівника ЗМІ.

За словами співзасновника Премії імені Василя Сергієнка Олександра Аронця, розслідувальна журналістика залишається найбільш ризикованим і небезпечним видом діяльності.

«Це у Києві журналісти почуваються більш-менш безпечно, тут камери, тут колеги. А в регіонах вони бояться і слово проти місцевих «еліт» сказати. Бо знають, що за статтю, яка не сподобалася комусь із місцевих «князьків», можуть не лише звільнити, але й викрасти, убити і закопати під лісом. Тому журналісти повинні об’єднуватися, щоби допомагати і захищати один одного. Більшість київських журналістів – це вихідці з різних регіонів, вони також повинні підтримати своїх колег-земляків і продемонструвати солідарність», - зазначив Аронець.

Він наголосив, що організатори премії закликатимуть до участі у конкурсі журналістів з усієї України. Адже Василь Сергієнко – це постать всеукраїнського масштабу.

У свою чергу, відомий черкаський журналіст, шеф-редактор інтернет-видання “Дзвін” Леонід Даценко зазначив, що головна мета іменної премії – організувати журналістів задля спільного захисту їхніх прав.

За словами Даценка, попередньо премія матиме 5 номінацій: найкраще розслідування в інтернет-ЗМІ, у друкованому ЗМІ, телевізійне, розслідування громадськими активістами, блогерами, а також гран-прі організаторів.

«Василь Сергієнко став одним із символів поруч з Гією Гонгадзе в боротьбі за сильну, демократичну, європейську Україну. Тому я закликаю підтримати цю позапартійну, позаполітичну ініціативу всі видання, усіх громадських активістів», – зазначив Леонід Даценко.

Співорганізатором премії стане міська влада Черкас, про що під час прес-конференції заявив заступник міського голови Геннадій Шевченко.

«Це буде значуща подія у межах міста, цілої області. Щось подібне мало відбутися давно, адже журналісти витрачають свій час, зусилля для того, аби нести користь суспільству, і заслуговують на те, щоб їхню роботу було відзначено. Тому започаткування такої премії – це дуже значуща подія. А місто підставить плече і стане співорганізатором цього конкурсу. Впевнений, депутати міської ради це підтримають», - сказав Геннадій Шевченко.

На думку корсунського активіста Олега Собченка, Премія імені Василя Сергієнка важлива ще й тим, що об’єднає журналістську спільноту і не дасть забути про долю загиблого колеги.

«Якщо ми не забудемо про справу Василя, це нас убезпечить від розправи. Якщо ми будемо продовжувати добиватися правди, вимагати покарати винних, то влада 10 разів подумає перед тим, як чинити якийсь злочин проти журналіста чи активіста», - зазначив Олег Собченко.

Такої ж думки дотримується керівник фракції ВО «Свобода» у Черкаській облраді Юрій Ботнар.

«Ми підтримуємо ініціативу щодо запровадження премії для журналістів, які не бояться. Ми дякуємо родині Василя Сергієнка, яка підтримує створення премії та продовжує справу нашого побратима, долучаючись до таких заходів. Зі свого боку, як депутати облради, ми ініціюємо звіт правоохоронців про хід розслідування справи про вбивство Василя Сергієнка. Маємо на меті організувати пікети Вищої ради юстиції. Ми вимагатимемо покарання та позбавлення статусу тих суддів, які мало не відпустили з-під варти підозрюваного в організації цього злочину. Тоді лише завдяки небайдужим активістам цього не трапилось. Також ми плануємо пікетувати Генпрокуратуру з вимогою внести до Верховної Ради подання про зняття недоторканности з Геннадія Бобова. Очевидно, що лише об'єднавшись, ми зможемо покарати і замовника, і організаторів, і виконавців убивства нашого побратима. Ми також ставимо собі за мету убезпечення українського суспільства та журналістів від переслідувань і тиску.», - переконаний депутат.

Своєю чергою, відомий у Черкасах журналіст, редактор газети «Черкаський край» Володимир Лимаренко-Полянський запропонував, окрім запровадження премії, застосовувати моральний тиск на політиків і бізнесменів, які здійснюють тиск на журналістів.

«Є процедура оголошення тієї чи іншої персони ворогом преси, після чого такій персоні оголошується бойкот. А тих осіб, які заробили цей титул, позбавляти наукових звань, «героїв України», - наголосив Воротников.

Його колега – головний редактор газети «Нова молодь Черкащини» Тетяна Лимаренко вважає, що домогтися покарання винних у вбивстві Василя Сергієнка – це справа честі всіх черкаських журналістів.

«Ніхто з нас не застрахований від того, що сталося з Василем. Але ми не дамо з собою так поводитися. Зробимо все, щоби ця справа була завершена. Якщо ми разом доб’ємося цього, то будь-хто, кому спаде на думку погрожувати чи знищувати журналіста, 10 разів подумає. Ми повинні стати прикладом для всієї України: об’єднатися, стати сильними і по факту - четвертою гілкою влади», - заявила Лимаренко.

Під час прес-конференції вдова Василя Сергієнка Валентина подякувала організаторам іменної премії та закликала журналістів об’єднуватися, щоб захистити право на правдивість та об’єктивність.

Після закінчення заходу присутні підписалися під ідеєю створення Журналістської премії імені Василя Сергієнка та закликали долучатися до ініціативи представників усіх українських ЗМІ як центрального, так і регіонального рівня, громадських активістів, бізнесменів і меценатів. За словами організаторів, конкурс триватиме кілька місяців, після чого буде обрано його переможців.

Під ініціативою підписались: Леонід Даценко, журналіст, народний депутат України VII скликання, Віктор Борисов, головний редактор інтернет-видання «Провінція», Тетяна Лимаренко, головний редактор газети «Нова молодь Черкащини», Михайло Калініченко, директор телерадіокомпанії «Рось», Олександр Безпрозванний, головний редактор інтернет-видання «Кропива», Ігор Сичов, журналіст газети «Дзвін», Юрій Стригун, кореспондент видань «Вечірні Черкаси» та «Газета по-українськи», Володимир Лимаренко-Полянський, журналіст газети «Черкаський край», Наталя Писарева, журналіст інтернет-видання «Дзвін», Валерій Воротник, журналіст телекомпанії «Антена», Олександр Аронець, активіст Революції Гідності, стрімер, Валентина Сергієнко, вдова Василя Сергієнка, Анатолій Бондаренко, черкаський міський голова, Геннадій Шевченко, заступник міського голови Черкас, Юрій Ботнар, керівник фракції ВО «Свобода» у Черкаській обласній раді, Олег Собченко, корсунський активіст, розслідувач, Дмитро Кухарчук, партія «Національний корпус».

 

Довідково:

Василь Сергієнко – відомий черкаський журналіст, поет, соціолог, громадський діяч. Викрадений з власного будинку у Корсунь-Шевченківському 4 квітня 2014 року, наступного дня його тіло зі слідами катувань було знайдено у Виграївському лісі. У травні 2017 року в Києві було затримано підозрюваного в організації викрадення та вбивства журналіста Василя Сергієнка – В. Мельника, який працював начальником охорони народного депутата Геннадія Бобова. Місцеві активісти та журналісти вважають, що замовником убивства є саме Бобов, який міг у такий спосіб помститися за гострі журналістські розслідування Василя Сергієнка. Проте Бобов не проходить по справі навіть у якості свідка. Наразі тривають судові засідання, покарати замовників і виконавців убивства вимагають місцеві депутати та журналісти. 

ІА "Вголос": НОВИНИ