Зимова пора – час новорічних та різдвяних свят. Отже, і відпочинку. Львівщина – чудова місцевість для цього із безліччю варіантів. Їх тут на будь-який смак. Від гірськолижних курортів до старовинних фортець. Та від одноденних маршрутів до тривалої подорожі. Отож, як спланувати відпочинок, щоб не прогадати з вибором? «Вголос» уже знайшов відповідь на це питання та готовий поділитися з вами підбіркою найцікавіших місць для вдалого відпочинку.

   «Їжак Парк»

   «Їжак Парк» – це територія активного відпочинку. А ще хороша альтернатива для тих, в кого немає можливості спланувати поїздку далеко за межі Львова. Адже розташована лише за кілька кілометрів від нього.

   У курортному місці на вас чекає сноутюбінг – спуск зі схилу на надувних санках. Траса для нього – найбільша в Україні. Такий вид відпочинку продовжує набувати популярності серед прихильників зимових розваг. Оскільки тут не треба, скажімо, володіти технікою катання на лижах чи необхідною фізичною підготовкою. Попри це, емоцій від проведеного часу буде не менше.

   У комплексі працюють 15 спускових доріжок: для дорослих, дітей від 6-ти років та малечі від 2 двох. Знайдуться окремі гірки  і для екстремалів. Загальна протяжність яких становить близько 500 м.

  Коли працює?

  Вівторок-п’ятниця – з 12:00 до 19:00
  Субота-неділя – з 10:00 до 19:00
  Понеділок – технічний день (окрім свят).

  Де розташований?

  Село Красів, 17 кілометрів від Львова.

 

   Ведмежий притулок «Домажир»

   Є ще один спосіб вдало провести час. Особливо якщо ви плануєте відпочинок з дітьми – то точно не прогадаєте.

  Ведмежий притулок «Домажир» – це реабілітаційний центр, де рятують ведмедів, яких вдалося забрати з пересувних зоопарків, цирків, готелів тощо. І надають їм умови для нормального життя. 

   Наразі в прихистку перебувають шість ведмедів, кожен з яких має власний вольєр. Умови в них максимально наближені до природних. Окрім цього, зроблені спеціальні секції для тварин за віком та станом здоров’я. А територія обгороджена електричним захистом. Тож всі охочі мають змогу поспостерігати за бурими.

   Також на території центру діє зона відпочинку, лісові вольєри та технічна надбудова. Однак притулок – це можливість допомогти не лише тваринам, а й їхнім відвідувачам. Працівники центру наголошують на соціальній місії – донести важливість екологічної свідомості та прищепити дбайливе ставлення  до тварин. Задля цього проводять спеціальні екскурсії.

   Коли працює?

   Відвідати реабілітаційний центр можна з вівторка до неділі – з 10:00 до 19:00. Понеділок – вихідний.

   Де розташований?

   Між селами Домажир та Жорниська, що за 17 кілометрів від Львова.

 

  «Казкова поляна»

   Ще одна місцина для розваг неподалік Львова –  «Казкова поляна». Цей лижний комплекс годиться як для досвідчених лижників, так і для початківців. Тож якщо ви не надто досвідчений лижник – не біда. При комплексі є лижна школа та інструктори, які зможуть провести для вас навчання. А довжина траси сягає 900 метрів.

    Для того, щоб не підійматися самотужки на гору, тут працює бугельний підіймач, а ще – бейбі-ліфт.

  Є тут розваги і для дітей: сноутюбінг або спуск зі схилу на спеціальних надувних колах. А для комфорту усіх відвідувачів діє система вечірнього освітлення схилів. Також на території працює пункт прокату лижного спорядження, школа для новачків та кафе.

   Коли працює?

   Понеділок-п'ятниця – 10:00 - 18:00

  Субота-неділя – 9:00 - 19:00

   Де розташована?

   Cело Поляна, 35 км від Львова.

 

  «Буковиця»

   «Буковиця» – новий курорт, який відкрився лише 5 років тому. І прихильники зимових розваг одразу його вподобали. Розташований він поблизу оздоровчого Трускавця – 10 хвилин на автомобілі від нього. А в зимовий сезон курсує безкоштовний автобус.

  Тут на лижників чекають схили трьох рівнів складності: середнього– 850 метрів, легкого – 950 метрів та дитячого – 250 метрів.

   Заманює туристів «Буковиця» і спеціальною лижною школою для  дітей та дорослих. Для всіх, хто прагне навчитися кататися на лижах або ж покращити свої набуті навички, це чудова нагода.

  Між тим, на території комплексу діє система абонементів та знижок. А також там є своя внутрішня валюта «Butkcoin».

   Коли працює?

   Працює гірськолижний комплекс щодня: понеділок-п’ятниця –  10:00-16:30, субота-неділя – 09:00-16:30. 

   Де розташований?

  Між Трускавцем та Східницею, неподалік Стрия та Самбора.

 

  Славське   

  Звісно, не можемо оминути увагою і одне з найвідвідуваніших гірськолижних місць на Львівщині – Славське. Його значною перевагою є вдала транспортна розв’язка. Окрім цього, селище приваблює туристів широкою готельною базою та великою кількістю розваг.

  Тут облаштовано одразу кілька лижних трас. Серед них: Тростян, Погар, Кремінь, Менчіл та Варшава. Перша з яких – зі складними спусками для досвідчених. А от інші набагато простіші, тож підійдуть усім. До того ж на горі Погар працює двомісний крісельний підйомник. А для тих, хто лише починає ставати на лижі, підійде гора Кремінь.

   Найкраще їхати у Славське саме взимку. Адже в цю пору ви знайдете найбільше переваг. Та і сама зима в селі триває значно довше. Лижний сезон тут розпочинається ще з листопада та завершується аж у березні.

  Окрім гірськолижних розваг, у курорті можна знайти й інші. Наприклад, завітати у «Майстерню гончарства» та освоїти техніку виготовлення фігур. А якщо пощастить, то і зробити власний виріб.

    Якщо вам цікава історія краю, то варто піти на екскурсію. Тут можна натрапити на місцеву церкву чи на меморіал воїнам УПА. А ще відшукати печеру «Писана криниця».

   Популярності курортному селищу додає і те, що поблизу нього є безліч місць, до яких можна мандрувати.  Це різноманітні озера, водоспади, фортеці та навіть скелі.

   

 

   «Захар Беркут»

   Якщо ви запланували відпочинок у Славському – то не пропустіть можливості  відвідати і сусідню Волосянку. А саме гірськолижний курорт «Захар Беркут». Він уже встиг завоювати довіру прихильників та змушує їх неодноразово повертатися.

  Родзинкою місця є лижні траси, збудовані як для новачків, так і для професіоналів. Загальна їхня довжина сягає аж 9 кілометрів. Тож кожен зможе обрати собі на власний смак.

  Ще на горі можна покататися на підіймачі. Їх на курорті аж 5: парко-крісельний, три бугельних та мультиліфт.

   Також тут працюють ресторани, колиби, лазні та джакузі. Ще в будь-який момент можна замовити прогулянку на снігоходах або санях.

   А якщо хочете побачити всю красу гір – то маєте змогу піднятися на оглядовий майданчик, щоб насолодитися пейзажами зимових Карпат.

   Де розташований?

 Село Волосянка, 135 км від Львова, 6 кілометрів від Славського.

 

   Тустань

   Якщо ж ви не прихильник активних видів спорту, але наповнитися силою Карпатських гір хочете, то варто відвідати не менш знакове для цього місце – Тустань. Туристи з цілої країни приїжджають сюди, щоб насолодитися захопливою природою та набратися енергії.

   Фортеця Тустань – це не просто оборонний комплекс на скелях, а також унікальна історична знахідка. Заснована вона ще у 9 столітті та не має жодних аналогів у Європі, що і робить пам’ятку особливою.

   Здавна скелі використовували як святилище. Тому не дивуйтеся, якщо побачите викуте на скелі зображення людського обличчя, а також вершника на коні, вовка чи лося.

  Окрім самих скель, тут можна відвідати історичний музей міста, а також дерев’яну церкву ще з 1911 року. Оглянути об’єкти можна щоденно.

   Ще тут, щоправда, влітку, проводять фестиваль «Ту Стань», під час якого учасники ілюструють життя Тустані в епоху древнього граду.

   Як працює?

   Відвідати Тустань можна будь-коли. Церква та історичний музей також працюють щоденно.

  Де розташована?

Поблизу села Урич, 110 км від Львова.   

ІА "Вголос": НОВИНИ