Результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», демонструють, що Білорусь українці здебільшого вважать ворожою країною щодо України, при цьому за останні рік кількість таких респондентів зросла більш ніж вдвічі (з 22% до 48%).

Більшість опитаних (72%) вважають Росію ворожою країною, тільки 12% - союзною.

Серед варіантів формату переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі відносна більшість (45%) підтримують ідею розширення «нормандського», із залученням до нього США та Великобританії.

21% виступають за прямі переговори з Росією, 12% за переговори з представниками т.зв. «ДНР» та «ЛНР». Лише 11% - за те, щоб «нормандський» формат у своєму звичайному складі (Україна, Росія, Франція, Німеччина») був майданчиком для переговорів про врегулювання конфлікту на Донбасі.

За прямі переговори з Росією (як безальтернативне рішення) виступають 56%, 41% – проти.

За два роки зросла кількість прихильників ідеї запровадження віз з Російською Федерацією: сьогодні підтримують цю ідею 52%, проти – 44%.

Додамо, що активіст Сергій Стерненко зареєстрував петицію до президента України з пропозицією заборонити в’їзд на територію України громадянам країни-агресора Росії. Потім, як Сергій зауважив, президент Зеленський ігнорує його звернення.

Найбільшими союзниками України опитані вважають Канаду, Литву, Польщу та Великобританія, а також США та Туреччину. Дещо менше вважають союзниками Францію, Німеччину та Китай, останню вважають швидше нейтральною країною.

За останній рік відчутно в кращий бік змінилося ставлення до Туреччини та Великобританії та погіршилося щодо Білорусі. 

Опитування проводилось протягом 6-8 грудня 2021 року серед населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. 

Вибірка була репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Метод опитування – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера. Опитано - 2500 респондентів.

До слова, у Сполучених Штатах Америки відреагували на заяву президента РФ Володимира Путіна про Донбас.

ІА "Вголос": НОВИНИ