У своїй статті, опублікованій в The Astrophysical Journal Letters, група описує свою роботу з вивчення чадного газу в галактиці.

Попередні дослідження показали, що інші галактики мають особливості, названі пір'ям - довгі газові нитки із зазубринами, які з Землі виглядають як пір'я. Але через те, що галактику Чумацький Шлях дуже складно вивчати із Землі, досі не було помічено жодних таких особливостей.

У своїй роботі дослідники вивчали концентрацію чадного газу за даними телескопа APEX в Сан-Педро-де-Атакама, Чилі. Вони помітили концентрації, які раніше не спостерігалися, і, придивившись ближче, виявили, що це була частина великого газового утворення, яке тяглося від центру галактики назовні, з'єднуючи два рукави, що надають Чумацькому Шляху його характерного вигляду. 

Дослідники назвали це утворення хвилею Ганготрі - данина поваги масивному льодовику, танення якого дає початок річці Ганг. В Індії галактика Чумацький Шлях відома як Акаша Ганга. Нещодавно виявлене перо тягнеться від 5,6764e + 16 до 1,22989e + 17 км між двома рукавами і знаходиться приблизно на відстані 1,608324242e + 17 км від центру обертання галактики. Вони також оцінили його масу приблизно в дев'ять мільйонів сонць. До нового відкриття всі газові вусики, виявлені в Чумацькому Шляху, були вирівняні зі спіральними рукавами.

Дослідники кажуть, що хвиля Ганготрі має ще одну унікальну та цікаву особливість: вона не така пряма, як очікувалося. Натомість вона рухається зигзагами за схемою, схожою на синусоїдальну хвилю. Дослідники не змогли пояснити це дивне явище, але зазначають, що тут має діяти певна сила, яка, ймовірно, перебуватиме у центрі уваги багатьох майбутніх дослідницьких зусиль. 

Команда планує продовжити вивчення газів у Чумацькому Шляху, цього разу активно шукаючи нові «пір'їни».

Як повідомляв «Вголос», дослідник розшукав у Всесвіті обриси Годзілли.

ІА "Вголос": НОВИНИ