Ми вже бачили безліч вражаючих зображень космосу, знятих телескопами і космічними кораблями в минулому: вибухова хвиля наднової, текстури планети або стовпи міжзоряного газу і пилу, потік захоплюючих зображень практично нескінченний. 

Іноді, щоправда, у візерунках зірок та світла є щось більш приховане. Подивіться, наприклад, на зображення вгорі і подумайте, чи підказує воно вам щось. Це зображення отримано космічним телескопом NASA Spitzer.

Ми дамо для вас підказку: подумайте про монстрів… особливо про монстрів із японських фільмів 1950-х років. Можливо, вам доведеться трохи примружитись і задіяти свою уяву, перш ніж ми вам щось скажемо, пише автор сайту sciencealert.com.

З точки зору специфіки, на знімку зображено зоряне джерело туманностей, розташоване в сузір'ї Стрільця, вздовж площини Чумацького Шляху. Яскрава область у нижньому лівому кутку (яка виглядає так, ніби її утримує масивна істота?) – це область зіркоутворення, відома як W33, і знаходиться приблизно за 7800 світлових років від Землі.

Фотографія була зроблена в рамках програми Spitzer GLIMPSE Survey, яка розшифровується як Galactic Legacy Infrared Mid-Plane Survey Extraordinaire. Хоча Spitzer зараз на пенсії, зібрані ним зображення досі аналізуються.

Одним із тих, хто займається аналізом, є астроном Роберт Герт із Каліфорнійського технологічного інституту, і йому вдалося щось помітити на зображенні. Як ви вже могли здогадатися, Герт думає, що тут є явний натяк на Годзіллу.

Монстр у Всесвіті. (NASA/JPL-Caltech)

«Я не шукав монстрів», – каже Герт. «Мені просто довелося глянути на область неба, яку я переглядав багато разів раніше, але я ніколи не збільшував масштабу. Іноді, якщо ви просто кадруєте область інакше, це виявляє те, чого ви раніше не бачили. Це були очі та рот, які кричали мені «Годзілла»».

Парейдолія - ​​це схильність бачити щось значуще в безглуздому зображенні, і це трапляється досить часто, у тому числі на зображеннях космосу.

Робота з каталогізації та вивчення даних, зібраних Спітцером, триває. І підвищення обізнаності з його знахідками - це і використання культового морського монстра.

«Це один із способів, яким ми хочемо, щоб люди були пов'язані з неймовірною роботою, виконаною телескопом», – каже Герт. «Я шукаю цікаві фрагменти, які справді можуть розповісти історію. Іноді це історія про те, як формуються зірки і планети, а іноді - про гігантського монстра, що лютує в Токіо».

ІА "Вголос": НОВИНИ