Артемчик народився у селі Максимець Івано-Франківська обл. Надвірнянського району. За словами мами, Христини Дзебчук, коли синочок народився, лікарі запевнили, що дитина цілком здорова.  Хоча, як виявилося невдовзі, він мав ваду - непрохідні жовчовивідні шляхи.

Хлопчикові було три місяці, коли лікарі у Львові поставили невтішний діагноз - атрезія жовчних протоків, виражена печінкова недостатність.

Перший рік свого життя Артемко з мамою провів у лікарнях

Хворобу в малюка видавали жовта шкіра та склери очей, а ще великий животик. Печінка поступово відмовляла.

Єдиний вихід врятувати життя Артемчикові – трансплантація печінки. Чи не вся родина згодилася пожертвувати хлопчикові частину свого органа. Але, на жаль, ніхто не підійшов. Залишалося тільки одне – трансплантація від посмертного донора. Досі в Україні маленьким діткам такої операції не робили.

Чотири місяці Артемчик та його молода, 22-річна мама, жили в лікарні у Львові, очікуючи на чудо.

«Ми потрапили в лікарню 27 вересня і не виходили буквально до 6 січня. Нас відпустили трошки на свята. А зранку нам зателефонувала лікарка, Курило Галина Василівна, і сказала, що нам потрібно повернутися.  О п’ятій ранку вона це сказала, а о восьмій ми вже були в лікарні», - каже мама хлопчика.

І додає:

«Це дуже страшно, коли від чиєїсь смерті залежить життя твоєї дитини».

 

Донором для Артемчика став 44-річний чоловік, у мозку якого розірвалася аневризма. Врятувати пацієнта лікарі не змогли, але родина чоловіка підписала згоду на вилучення органів. Донорський орган для малюка привезли з Вінниці.

Оскільки печінка поза тілом “живе” максимум 12 годин, то її доставили вертольотом за півтора години. Автомобілем би везли 6 годин.

За словами завідувачки хірургії вроджених вад розвитку дитячої лікарні Першого ТМО Львова Галини Курило, лікарі дуже переживали чи підійде донорський орган малюкові. Адже у Вінниці, де проводили забір органів, не було можливості зробити усіх необхідних обстежень.

Вперше в Україні пересадили печінку крихітному пацієнтові

Наталя Матолінець , медична директорка з анестезіологічної роботи Першого ТМО Львова зізналася, що якби не знайшлося донорського органу, то Артемчик би вже не зустрів би ані весну, ані літо. Печінка б просто відмовила.

«Ми вже навчилися витягувати практично безнадійних пацієнтів. Але ресурс дитячого організму не безмежний. На жаль, ми втратили багато пацієнтів саме тому, що не в кожній родині є донор. Тому ми дуже вдячні родині цього чоловіка, яка дала згоду на донорство», - зауважила вона.

Проте і лікарі, які зважувалися на операцію, не могли передбачити як все завершиться. Адже Артемко важив 9,5 кілограмів. А пересадка печінки дитині до 10 кілограмів – це надскладна операція.

Лікарі виділили з донорської печінки дорослої людини 370 грамів і пересадили малюкові. Операція тривала 12 годин.

Життя малюкові врятував посмертний донор

Львівським колегам допомагав рятувати хлопчика трансплантолог клініки «Феофанія» Дмитро Харьков. Після операції він зауважив, що лікарі все зробили правильно. А далі все залежить від Артемка та його організму.

На сьогодні, на сьомий день після операції, Артемко почуває себе добре.

Додамо, що досі в Україні печінку дитині від посмертного донора трансплантували лише раз - два місяці тому 16-річній дівчинці.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», 12 січня до Львова з Вінниці доставили донорські органи. Донором став чоловік, життя якого не змогли врятувати.

В Україні нещодавно набуло чинності законодавство про посмертне донорство.

ІА "Вголос": НОВИНИ