Про це повідомляє "Європейська Правда" з посиланням на німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Маркус Зедер очолює регіональну партію Християнсько-соціальний союз. Історично більшу частину свого існування партія виступає молодшим партнером у блоці з Християнсько-Демократичним Союзом, являючись фактично його автономною філією в Баварії. Зедер торік також розглядався як потенційний кандидат у канцлери від блоку Меркель, однак у підсумку це право виборов Армін Лашет, який програв вибори Олафу Шольцу.

У інтерв’ю Зедер висловив традиційні для багатьох європейських політиків загальні формулювання про те, що "ніхто не може хотіти війни у ​​Європі, при цьому треба поважати територіальну цілісність та незалежність України відповідно до міжнародного права".

Ми за Україну, але санкції слід згортати 

Водночас політик недвозначно назвав жорсткі санкції проти країни-агресора неефективними та наголосив, що вони не можуть бути самостійним рішенням. 

"З одного боку, тому що санкції вже давно малоефективні, а з іншого боку, тому що ці нові санкції найчастіше не менше шкодять нам. Наприклад, відключення Росії від фінансової системи SWIFT. Або закриття газопроводу «Північний потік-2» чи навіть припинення всіх поставок газу з Росії загалом торкнулося б і нашої країни. Навіть у найбільший розпал холодної війни енергетичний зв'язок між Радянським Союзом та Німеччиною не викликав сумнівів", - заявив баварський прем'єр.

Крім того, Зедер чітко дав зрозуміти, що виступає проти вступу України до НАТО найближчим часом. 

"Незважаючи на всю виправдану критику Росії, Заходу в кінцевому підсумку доведеться відповісти на ключове питання: планується розширення НАТО з включенням України чи ні?". Ви, звичайно, не можете дозволити Росії диктувати тут. Але все одно потрібно дати відповідь. На мою думку, ясно одне: розширення НАТО на схід із включенням України ще довго не стоятиме на порядку денному", - заявив лідер партії ХСС.

Також баварський прем'єр окремо зауважив, що НАТО не має жодних формальних зобов'язань перед Україною і та допомога, яку надає Захід, є жестом доброї волі, а не обов'язком. 

Завершив Зедер на тому, що Росія  - "складний партнер, але не ворог Європи", тому необхідно підтримувати зв'язок із Москвою. Він сказав, що більшість німців хочуть стабільних і мирних відносин з Росією.

"Ясно одне: Росія не є регіональною державою. Росія є і залишиться великою державою. Ми міцно закріплені на Заході, але ми повинні підтримувати зв’язок з Москвою – навіть якщо це завжди виклик", - підсумував баварський політик.

На сам кінець прем'єр Баварії додав, що "не може собі уявити" постачання німецької зброї до України.

Пакт «Молотова-Рібентропа» ще чинний?

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», останні кілька днів ряд німецьких політиків та високопосадовців відзначились скандальними заявами стосовно України. Зокрема, командувач Військово-Морських сил Німеччини Кай-Ахім Шенбах заявив, що Кримський півострів втрачено, і він ніколи не повернеться до складу України. Він також зазначив, що президент РФ Володимир Путін заслуговує на повагу.

Пізніше він запевнив, що висловив приватну точку зору, яка не збігається з позицією міноборони ФРН.

Потім стало відомо, що командувач Військово-морських сил Німеччини Кай-Ахім Шенбах подав у відставку.  

 

ІА "Вголос": НОВИНИ