Голова ВМС Німеччини, віцеадмірал Кай-Ахім Шенбах заявив, що анексований Росією Крим ніколи не повернеться до України, а Путін заслуговує на повагу.

Про це він заявив під час виступу на конференції індійського інституту оборонних досліджень імені Манохара Паррікара.

"Щодо того, що сталося в Україні. Кримський острів втрачений, і він ніколи не повернеться. Це факт", - заявив він, зазначивши, що це нібито є причиною, чому Україна не може бути в НАТО.

Глава ВМС також заявив, що членство Грузії в НАТО є нерозумним, хоча вона відповідає всім критеріям.

«Це не те саме, що з балтійськими державами, тому що вони були суверенними країнами до того, як Росія відступила від них», - сказав він.

Крім того, Кай-Ахім Шенбах заявив, що метою Путіна є не «маленька смужка української землі», а розкол Євросоюзу та відновлення поваги, "якої він, ймовірно, навіть заслуговує".

«Росія стара країна, Росія важлива країна… Нам потрібна Росія. Це велика країна, але ця країна не є демократією на наш погляд… Звичайно, ми не можемо погодитися з тим, що робить Росія, і в Чечні, і в інших точках, ситуація в яких мала б бути вирішена. І так, це також стосується того, що сталося в Україні», - додав він.

Реакція МЗС України

Речник речник українського МЗС Олег Ніколенко відреагував на слова глави ВМС Німеччини, зазначивши, що такі заяви категорично неприйнятними.

«Кримський півострів може бути втрачений лише в уяві німецького віцеадмірала. Крим неодмінно повернеться завдяки наполегливим зусиллям України та її партнерів, які виявлятимуть рішучість в протидії державі-агресору», - заявив він.

МЗС України також вимагає від Німеччини роз’яснення, як слова командувача ВМС корелюються з послідовною підтримкою Німеччиною Кримської платформи.

У відомстві також нагадали про те, що кількість жертв російської агресії вже перевищила 14 тисяч, а російські війська, чисельністю більше 100 тисяч осіб, розташувалися на кордоні з Україною.

«На території самої Німеччини російські спецслужби знищуюють політичних опонентів, проводять дезінформаційні кампанії та намагаються втручатися у внутрішні справи. Навіть намагання зрозуміти Путіна з боку командувача ВМС Німеччини повинно мати свої моральні, політичні та безпекові межі. У цьому випадку ці межі грубо порушені», - додали в МЗС.

У відомстві також вимагають публічного спростування висловлювань командувача ВМС з боку уряду Німеччини.

Нагадаємо, міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила, що Німеччина наразі виключає можливість постачання Україні зброю у разі військової агресії Росії.

 
 

ІА "Вголос": НОВИНИ