Іксодові кліщі найбільш активні у квітні — червні та серпні — жовтні. Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. 

“Іксодові кліщі є переносниками збудників багатьох  небезпечних захворювань людини. Найпоширеніші недуги - це кліщовий  енцефаліт та бореліоз (хвороба Лайма)", -  розповідає Марія Озірковська, лікарка-епідемологиня Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

За її словами, підчепити кліща можна на будь-якому газоні чи траві, А тому вирушаючи на прогулянку,  пікнік чи в похід варто подбати про захист. Існують прості правила, які знизять ризик укусу паразита майже до нуля.

Як уберегтися від кліщів

«Кліщ може триматися на тілі людини  до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні. Коли на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшився в розмірах.  Саме від ретельності огляду залежить ваше здоров’я», - каже епідеміологиня.

Що робити, якщо виявили на тілі кліща

“Видаленого кліща  помістіть у флакон, пробірку чи  чисту посудину  та щільно закрийте кришку. За скеруванням лікаря-інфекціоніста в лабораторії зроблять дослідження  на наявність збудників.

Також протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, негайно зверніться до лікаря” - зазначає Марія Озірковська.

Захворювання, що викликають укуси кліща

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами. Найбільш небезпечні з них, як каже епідеміологиня є хвороба Лайма та кліщовий енцефаліт.

За словами лікарки, першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Ризик інфікування залежить від тривалості присмоктування кліща. Протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до ста відсотків.Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи.

“Інфікуватися кліщовим вірусним енцефалітом  можна не лише від укусу кліща, але  також якщо паразита роздавити, або роздряпати місце укусу. Починається хвороба з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. Вражає центральну нервову систему і призводить  до інвалідності, або й до летальних випадків”, - розповіла Марія Озірковська.

 Вона зазначила, що від початку року  на Львівщині зареєстровано 91 випадків хвороби Лайма, 66 з них у Львові. Підтверджених випадків кліщового енцефаліту немає.

Нагадаємо, в липні епідеміолог, виконувачка обов’язків Львівського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я Наталія Іванченко у коментарі для «Вголос» попереджала про небезпеку кліщів, як одну з найбільш актуальних загроз теплої пори року. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ