Від 2 липня цього року набула чинності постанова Кабміну України. Згідно з нею, особи, що прибули з країн, де є Дельта-штам коронавірусу - Великої Британії, Ірландії, Росії, Британії та Португалії - повинні пройти тестування на кордоні на виявлення антигенів на коронавірус. І якщо його виявлять, то громадян України та тих, хто має вид на постійне проживання, будуть розміщувати в обсерватори.

Наразі один з боксів у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні підготували для тих осіб, які потребуватимуть обсервації. А якщо таких осіб буде багато, то їх розміщуватимуть в санаторії в Немирові.

Про це «Вголосу» повідомила епідеміолог, виконувачка обов’язків Львівського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я Наталія Іванченко.

Зростання рівня захворюваності очікується у вересні-жовтні

Вона нагадала, що на сьогодні існує небезпека виникнення четвертої хвилі Covid-19 як в Україні, так і у всьому світі. Вже 98 країн повідомили про циркуляції Дельта-штаму коронавірусу. Серед них і – Україна. Так, на території нашої держави вже є два підтверджених випадки цієї мутації.

«Це є видозмінений коронавірус, який набув дещо інших патогенних властивостей, з яким пов’язують збільшення осіб, які можуть захворіти під час контакту з хворим. Якщо на початках пандемії лікарі стверджували, що в кімнату, де перебуває десять осіб, зайде хворий на ковід, то заразяться 4-5 осіб. Коли з’явився «британський» штам, то могло захворіти 5-6 осіб. Натомість Дельта-штам заражає 7-8 осіб з десяти. Окрім того, передбачають, що будуть більше хворіти діти та особи молодого віку. Передбачають зміни у перебігу захворювання, тобто більше акцентують на можливості ураження кишково-шлункового тракту, слухового апарату, тромбози з гангренами. Залишаються також ураження легень, пневмонія, температура та загальна слабість», - говорить лікарка.

Наталія Іванченко зауважила, що новий вірус збільшить кількість осіб, які потребуватимуть госпіталізації. Водночас вона заспокоїла, що особи, які отримали дві дози щеплення від ковіду, перенесуть ураження новим штамом набагато легше, ніж не щеплені.

Наразі, за її словами, ще не мовиться про щеплення дітей від ковіду, хоча новий штам вражає їх. Як і не робитимуть щодня  плр-тести неповнолітнім. Тому що діти щодня з садочка або школи йдуть додому. Тому невідомо, де вони можуть зустрітися з вірусом. Однак дітям, які навчаються в інтернатах і перебувають там постійно, такі тести робитимуть.

«На Львівщині захворіло на ковід 137 тисяч осіб. З них менш ніж п'ять відсотків – діти. Це були і одномісячні малюки, і старші. І ті, що мають супутні хвороби, і зовсім дорослі. Але, як правило, діти хворіють там, де в родинах є джерело хвороби. Але сказати про закономірність важко», - зазначила епідеміолог.

Попри те, що Львів перебуває у «зеленій зоні», це ознака того, що ковід переможено.

«Зараз триває карантин, який продовжено до 31 серпня. «Зелена» зона передбачає перебування осіб в приміщенні та в транспорті в масках. Дозволено проводити масові заходи, але люди мають пройти тестування на антиген коронавірусу. Без масок можуть бути тільки ті, хто має сертифікат про дворазове щеплення. Дистанції і далі треба дотримуватися»,- нагадала вона.

Водночас, за прогнозами медиків, сплеск захворювання варто очікувати у вересні-жовтні. Тоді ж на нас полюватимуть і звичні сезонні віруси. Лікарі вже констатували випадки, коли одна особа інфікувалася одночасно і ковідом, і звичайним грипом.

Ковід - це назавжди

Наталя Іванченко пам’ятає перших хворих на ковід і навіть перші підозри щодо інфекції.

Перша підозра була у студента, який повернувся з Китаю. Він сам повідомив, що почуває себе зле та має підвищену температуру. Його тут зустріли лікарі, госпіталізували. Але захворювання на ковід не підтвердилося. Потім був турист з острова Хайнань, який мав ознаки грипоподібного захворювання. Тоді ковід знов не підтвердився. Потім почали прибувати туристи з Італії. Але першим підтвердженим пацієнтом на Львівщині став лікар, який відвідував Австрію. Другою хворою - жінка, яка лікувалася закордоном.

А далі почався справжнійпотік пацієнтів.

«Якщо у березні, квітні та травні минулого року хворі були відносно легші, то вже з червня минулого року почали поступати надзвичайно важкі, які потребували серйозної терапії. І так тривало до березня цього року. Потім ситуація стала кращою,» - говорить виконувачка обов’язків Львівського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я.

На її думку, ковід залишиться з нами назавжди. Люди кожного року будуть хворіти, але це не буде масово і не з такими ускладненнями. Але, за умови, що всі будуть вакциновані.

 Коронавірус навчив нас мити руки

Якщо читати статистику, то може видатися, що крім ковіду інших інфекційних захворювань у нас нема. Приміром, ми вже не чуємо про масові отруєння неякісною їжею. Понад те, цього року ми не маємо жодного випадку такого отруєння. Хоча, як стверджує епідеміолог, минулого року трапилися два невеликі випадки. Один з них – отруєння у дитячому садочку в Залізничному районі.

Такі отруєння стаються кожного року через порушення технології виготовлення та зберігання страв, через те, що продукти на спеці псуються. Те, що на дворі вже липень, а масових отруєнь ще не було, лікарка пояснює просто:

«Через ковід люди навчилися мити руки. Крім того, дитячі табори почали організовувати тільки з липня. У червні їх ще не було. Оздоровчі заклади теж почали працювати з переходом області у «зелену» зону», - каже Наталія Іванченко.

Найбільше масових отруєнь вона пригадує у 2010 році. Тоді до лікарні привозили гостей, наречених та їх батьків майже просто з-за весільного столу. Всі жертви отруювалися сальмонелою.

«Випікали солодкі вироби з кремом. Яйця були з сальмонелою. І через неправильну термічну обробку постраждало два весілля зі Сколівського чи Стрийського району», - згадує лікарка.

Того ж року у супермаркеті «Арсен» неправильно термічно обробили курей і люди купили готову їжу з сальмонелою. Також інфекція була присутня у соусі, який подали в театрі пива «Правда». Тоді постраждали іноземці з кількох країн.

«Тоді постраждали два брати, американці. У одного висіяли сальмонелу навіть з крові. Таке рідко буває. Він, на щастя, залишився живим. Минуло вже багато років і до того закладу у нас зауважень нема», - каже епідеміолог. І додає, що від сальмонельозу можна померти.

Всіх кліщів не знищиш

Не варто забувати іще про одну неприємність літа – кліщів. На жаль, на Львівщині кліщі переносять збудника хвороби Лайма. Згідно з моніторинговими дослідженням, кожен третій кліщ інфікований борелієм.

Цього року за медичною допомогою з приводу укусів кліщів звернулося близько 400 осіб. А хворобу Лайма виявили у 121 особи.

«Здебільшого, людина відразу звертається по допомогу. А є випадки, коли минув тривалий час після укусу. Людина не звернула тоді увагу на нанього, а тут починаються розлади нервової системи, як от відчуття, що мурахи бігають по тілу, руки-ноги терпнуть чи болять суглоби. І тоді з’ясовується, що то бореліоз», - говорить Наталія Іванченко.

Попри те, що кожного року напередодні літа у Львові обробляють парки, активність кліщів не знижується. Адже вони живуть в місцях, де не проводиться обприскування зелених насаджень, як от у лісах.

ІА "Вголос": НОВИНИ