Про катастрофічну ситуацію з наповненням бюджету розвитку Львова стало відомо після листа директора департаменту фінансової політики ЛМР Миколи Іщука до очільниці депутатської бюджетної комісії Наталії Шелестак. Лист оприлюднив на своїй сторінці в  Facebook адвокат Юрій Ломага,  член бюджетної комісії та депутат ЛМР від фракції «Європейська Солідарність». 


Пристрасті за бюджетом 

Як стало відомо, бюджет розвитку Львова під кінець року не наповнений навіть на половину, а це означає, що більша частина міських проєктів, запланованих на цей рік, не будуть реалізовані. Зокрема через те, що міська влада вже понад рік боргує гроші підрядникам за виконані роботі, в тому числі й за реконструкцію львівських вулиць, які масово розпочались минулого року напередодні місцевих виборів. 

Про це «Вголос» писав в окремому матеріалі.

Нагадаємо, бюджет міста Львова поділяється на дві основні частини. Загальний фонд бюджету фінансує заробітні плати та основі потреби з життєдіяльності міста. Всі решта видатків - новий транспорт, ремонти вулиць, доріг та хідників, нові об'єкти соціальної інфраструктури та благоустрій - це все фінансується з бюджету розвитку. 

Останній наповнюється перш за все  коштом продажу комунальної землі та майна. І саме ці цифри, за словами співрозмовників редакції «Вголос», підлеглі Андрія Садового дещо перебільшили. 

Невдалий рік чи свідома брехня?

За словами Миколи Іщука, наступного року лише по кредитах Львів має виплатити понад 1,2 млрд грн, не рахуючи лізинг (закупівлю обладнання в борг) та виплати за облігаціями. При цьому, бюджет розвитку Львова усього складає трохи більше ніж 3 мільярди гривень. Як розповів «Вголос» депутат ЛМР Юрій Ломага, велетенська діра в бюджеті - це наслідок свідомого обману депутатів з боку львівських чиновників.

Нагадаємо, депутатів ЛМР обирають львів'яни під час місцевих виборів. Вони працюють на громадських засадах та не отримують заробітної платні за свою діяльність. Водночас чиновники виконавчої влади, яких призначає міський голова Андрія Садовий і перед яким вони звітуються, працюють на постійні основі та мають одній з найвищих заробітних плат в усій Україні. 

Заслужений юрист України Юрій Ломага, депутат Львівської міської ради від «Європейської Солідарності» та член депутатської бюджетної комісії ЛМР, розповів, що станом на зараз діяльність міської влади потребує загального аудиту. За його словами, через відсутність нормального інформування з боку міських чиновників, обрані львів'янами депутати не розуміють до кінця, кому і скільки зараз боргує місто. Понад те, він звинуватив львівських чиновників у брехні. 

"Цілком вірно (відповів Юрій Ломага на питання про брехню чиновників). Бюджет минулого року роздули, адже чиновники міського голови запевняли, що кошти будуть. «Та найдуться» - як любить казати Андрій Садовий. Але от біда - не знаходяться. Пан Олег Іщук це розуміє, і цим листом знімає з себе відповідальність за ситуацію", - говорить Ломага. 

Свого колегу підтримала також голова депутатської бюджетної комісії Наталія Шелестак, яка представляє у Львівській міськраді фракцію «Варта». 

«»Якщо це була свідома дезінформація депутатів на початку року, то ж питання до роботи цих виконавців. Якщо ми щось плануємо, а виконавча влада від початку давала невірні цифри, то треба шукати винних і притягати їх до відповідальності. Наша комісія буде давати доручення розібратись, цим це пов'язано. Хай проводять розслідування", - говорить очільниця Бюджетної комісії. 

Віталій Троць очолює у Львівській міській раді фракцію «Голос». Вона, як і фракція міського голови «Самопоміч», не входить до складу більшості (фракції ЄС, «Свобода» та «Варта»). Та попри це, у коментарі для «Вголос» він фактично підтвердив думку своїх колег. 

"

"Прогноз бюджету та проєкт бюджету дають виконавчі органи. Якщо вони знали, що не можуть виконати й дали такий проєкт бюджету, то це свідоме введення в оману обраних львів'янами депутатів. Буквально минулої сесії ми розглядали проєкти нових об'єктів. То ж виходить, що вони ввели в оману депутатський корпус", - говорить він. 

 

Навіщо  міськкому голові брехати про бюджет?


Слова своїх колег депутатів фактично підтвердив колишній віцеспікер Верховної Ради Руслан Кошулинський. У 2014-у році, в кризовий період Революції Гідності, коли всі вищі керівники держави втікли, він перейняв на себе фактичні повноваження голови держави. Зараз Руслан Кошулинський очолює фракцію ВО «Свобода» у Львівській міській раді, і за його словам, ситуація з міським бюджетом є типовою для часів «правління» Андрія Садового. 

Як розповів редакції Руслан Кошулинський, який вперше обрався депутатом ЛМР ще у 2010-у році, така поведінка міського голови Львова та його команди не є чимось дивним.

"Треба розуміти тактику діяльності Садового, як керівника виконавчої гілки влади. Перший плановий рік нової каденції, він це робить завжди, як правило так зване завищення чи надування бюджету розвитку. Якщо загальний фонд виконується завжди реалістично, то бюджет розвитку це завжди було так - він як правило не виконувався, і виконувався катастрофічно«, - роз'яснює лідер »Свободи" в ЛМР. 



За словами Руслана Кошулинського, маніпуляції з цифрами стосовно Бюджету розвитку Андрій Садовий використовує для випливу на депутатів Львівської міської ради.



"Він каже всім - ось що ми плануємо, а що вам треба додати? Ви з цього району? То вам треба це? Той будинок відремонтувати чи ту вулицю освітити. І кожен намагається максимально все що він хоче. З відкритими обіймами Садовий приймає все у бюджет розвитку. Тобто йде надування бюджету, і профільний департамент витягує зі стелі, що скільки то землі чи майна вони продадуть для наповнення бюджету. Та ось біда - не продають чомусь", - говорить Кошулинський.

Як прогнозує голова фракції «Свободи» в ЛМР, до кінця року ситуація не зміниться. Адже минуло 9 місяців, а надходження до бюджету не сягнули навіть й половини. 

«І ми бачимо цю ситуацію знову, це не вперше за його каденції. До кінця року цифра не зміниться. В результаті грошей немає, департаменти освіти чи культури, які мали програми з бюджету розвитку, намагаються перескочити в загальний фонд, і так воно закінчиться», - каже він. 

Руслан Кошулинський говорить, що така тактика міського голови пов'язана перш за все з його політичними інтересами, а не інтересами міста Львова. 

"Для чого ця гра Садового - як правило проходять його об'єкти. Після ого як депутатський корпус проголосує бюджет розвитку їх розпорядником є міський голова. куди він їх скерує - туди й буде виконуватися. А не те, що захотіли депутати" - резюмує Кошулинський.





 

ІА "Вголос": НОВИНИ