Львів’янці Мар’яні було всього 22 роки, коли вона захворіла на гепатит С. На жаль, хвороба уразила  печінку. І сьогодні життя молодої жінки залежало від того, чи вдасться знайти орган для пересадки.

Мар’яна зізналася, що останні роки лікарні стали її другим домом та ввійшли у повсякденне життя.

«Ми лежали в лікарні, коли лікар сказав, що у нас єдиний вихід – трансплантація. Стало страшно. Найстрашнішим було, що ми можемо не дочекатися», - каже вона.

Але нещодавно в обласній лікарні Івано-Франківська від інсульту помирає 52-річна жінка. На жаль, її не вдалося врятувати. А її рідні – чоловік та діти – дали згоду на посмертне донорство.

Нирку донорки  отримала 30-річна жінка, колишня військова, мама двох дітей, яка перехворіла на ковід. А іншу нирку, серце та печінку перевезли до Львова.

Звісно, органи збиралися транспортувати як завжди, за допомогою санавіації. Але через погану погоду польотів не було. То ж органи везли автомобілем.

Єдина проблема – серце не може жити поза людським організмом довше трьох годин.

Тому, як повідомили «Вголосу» у пресслужбі Першого ТМО Львова, авто патрульної поліції здолало шлях у 130 км за 1 годину 40 хвилин, попри сніг та ожеледицю.  Адже на серце в реанімації очікував  67-річний чоловік, який вже пережив три інфаркти.

Зараз нове серце вже б’ється у грудях пана Ярослава Соловія. Як розповіла його дружина, Наталя Соловій, чоловік давно страждав на коронарну хворобу серця. Останній інфаркт він пережив на Йордана.

Про те, що чоловіка врятує пересадка серця, жінка не знала. Діти вирішили приховати це від пані Наталі, аби не хвилювати її. І коли вона про це дізналася, а це була пізня ніч, то не змогла оговтатися.

«Перед операцією я спитала чоловіка, чи він знає, що йому пересаджуватимуть серце. А він відповів, що знає і погодився на це, бо дуже скучив за внуками", - каже Наталя Соловій.

Печінку, як вже було сказано, отримала Мар’яна.  Вона розповідає, що радісна звістка до неї надійшла опівночі.

«Я вже спати лягала, коли мені зателефонували з лікарні. Я зрозуміла, що дзвінок не просто так», - каже пацієнтка.

Буквально за годину вона вже була в лікарні та готувалася до операції.

А нирку пересадили 38-річному Вадиму із Хмельницького. Понад вісім років він страждав на гломерулонефрит.  І вже другий рік мусив проходити процедуру гемодіалізу.

Двічі йому подавати надію: є донорський орган. Проте, на жаль, нирка не підходила. На третій раз все зійшлося.

«Коли задзвонив телефон серед ночі, то я спершу подумала, що то будильник дзвонить. Виявилося – з лікарні», - зізналася дружина Вадима.

За словами генерального директора Першого ТМО Львова Олега Самчука, завдяки синхронній роботі кількох команд лікарів з українських лікарень чотири пацієнти отримали шанс на життя. І відтепер українцям не треба виїжджати за кордон аби отримати донорський орган. 

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», нещодавно у Львові пересадили печінку від посмертного донора однорічному малюкові. 

ІА "Вголос": НОВИНИ