6 січня Артемчикові Дзебчуку виповнився рік. А вже через кілька днів хлопчик вдруге отримав шанс на життя – у Львові йому пересадили печінку від посмертного донора.

Артемчик народився у селі Максимець Івано-Франківська обл. Надвірнянського району. За словами мами, Христини Дзебчук, коли синочок народився, лікарі запевнили, що дитина цілком здорова.  Хоча, як виявилося невдовзі, він мав ваду - непрохідні жовчовивідні шляхи.

Хлопчикові було три місяці, коли лікарі у Львові поставили невтішний діагноз - атрезія жовчних протоків, виражена печінкова недостатність.

Артем Дзебчук, пересадка печінки
Перший рік свого життя Артемко з мамою провів у лікарнях

Хворобу в малюка видавали жовта шкіра та склери очей, а ще великий животик. Печінка поступово відмовляла.

Єдиний вихід врятувати життя Артемчикові – трансплантація печінки. Чи не вся родина згодилася пожертвувати хлопчикові частину свого органа. Але, на жаль, ніхто не підійшов. Залишалося тільки одне – трансплантація від посмертного донора. Досі в Україні маленьким діткам такої операції не робили.

Чотири місяці Артемчик та його молода, 22-річна мама, жили в лікарні у Львові, очікуючи на чудо.

«Ми потрапили в лікарню 27 вересня і не виходили буквально до 6 січня. Нас відпустили трошки на свята. А зранку нам зателефонувала лікарка, Курило Галина Василівна, і сказала, що нам потрібно повернутися.  О п’ятій ранку вона це сказала, а о восьмій ми вже були в лікарні», - каже мама хлопчика.

І додає:

«Це дуже страшно, коли від чиєїсь смерті залежить життя твоєї дитини».

 

Донором для Артемчика став 44-річний чоловік, у мозку якого розірвалася аневризма. Врятувати пацієнта лікарі не змогли, але родина чоловіка підписала згоду на вилучення органів. Донорський орган для малюка привезли з Вінниці.

Оскільки печінка поза тілом “живе” максимум 12 годин, то її доставили вертольотом за півтора години. Автомобілем би везли 6 годин.

За словами завідувачки хірургії вроджених вад розвитку дитячої лікарні Першого ТМО Львова Галини Курило, лікарі дуже переживали чи підійде донорський орган малюкові. Адже у Вінниці, де проводили забір органів, не було можливості зробити усіх необхідних обстежень.

Вперше в Україні пересадили печінку крихітному пацієнтові

Наталя Матолінець , медична директорка з анестезіологічної роботи Першого ТМО Львова зізналася, що якби не знайшлося донорського органу, то Артемчик би вже не зустрів би ані весну, ані літо. Печінка б просто відмовила.

«Ми вже навчилися витягувати практично безнадійних пацієнтів. Але ресурс дитячого організму не безмежний. На жаль, ми втратили багато пацієнтів саме тому, що не в кожній родині є донор. Тому ми дуже вдячні родині цього чоловіка, яка дала згоду на донорство», - зауважила вона.

Проте і лікарі, які зважувалися на операцію, не могли передбачити як все завершиться. Адже Артемко важив 9,5 кілограмів. А пересадка печінки дитині до 10 кілограмів – це надскладна операція.

Лікарі виділили з донорської печінки дорослої людини 370 грамів і пересадили малюкові. Операція тривала 12 годин.

донорські органи
Життя малюкові врятував посмертний донор

Львівським колегам допомагав рятувати хлопчика трансплантолог клініки «Феофанія» Дмитро Харьков. Після операції він зауважив, що лікарі все зробили правильно. А далі все залежить від Артемка та його організму.

На сьогодні, на сьомий день після операції, Артемко почуває себе добре.

Додамо, що досі в Україні печінку дитині від посмертного донора трансплантували лише раз - два місяці тому 16-річній дівчинці.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», 12 січня до Львова з Вінниці доставили донорські органи. Донором став чоловік, життя якого не змогли врятувати.

В Україні нещодавно набуло чинності законодавство про посмертне донорство.

ІА "Вголос": НОВИНИ