Про це повідомила пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови. 

Факти порушення законодавства виявили у ліцеї №303 суспільно-природничого профілю Дарницького району та спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №152 з поглибленим вивченням англійської мови Деснянського району міста Києва. 

На те, що вчителі цих двох шкіл відмовлялись викладати українською мовою поскаржились самі учні.

Зокрема, у грудні 2021 року, школярі Ліцею №303 оприлюднили у своїх соцмережах відеозапис, на якому видно, як вчителька німецької мови зацькувала школяра після його прохання перейти на державну мову.

Вона зазначила, що «70 років усі говорили російською мовою, і в цьому немає нічого страшного", а також додала, що пишається тим, що вона не українка, а «русская». 

Після того, як інцидент набув розголосу, вчительці німецької мови оголисили догану. Згодом вона свою провину визнала та звільнилася з роботи за власним бажанням.   

Про порушення мовного законодавства повідомили у соцмережах й учні спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №152 з поглибленим вивченням англійської мови Деснянського району міста Києва.

Так, мовний скадал виник навколо вчителя історії, який проводив уроки російською мовою, а на перервах погрожував дітям вибити мізки. 

Вчителю також оголосили догану та звільнили з роботи.

“За цими фактами, які з моєї ініціативи розглянули на черговому засіданні профільної комісії Київської міської ради з питань освіти і науки, сім’ї, молоді та спорту, Департамент освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та управління освіти районних в місті Києві державних адміністрацій повинні вжити додаткових заходів реагування щодо посилення відповідальності педпрацівників закладів освіти всіх форм власності за порушення мовного законодавства. Мова освітнього процесу – державна!”, – зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Також читайте на сайті ІА «Вголос»: 

ІА "Вголос": НОВИНИ