У центральній частині міста відбувся рейд караоке-барами. Активісти та представники Львівської ОДА у супроводі правоохоронців просили адміністраторів не використовувати у закладах російськомовний культурний продукт.

Російська музика – проблема не одного закладу міста

Інцидент, що трапився кілька днів тому у львівському клубі «Split» із львів'янином Юрієм, викликав у місті шалений резонанс. Як відомо, хлопця вигнали з нічного закладу через його прохання до інших відвідувачів не співати російською мовою у караоке.

Та чи є російська мова проблемою одного закладу? Звісно, ні. Люди, які періодично відвідують караоке-бари міста, як ніхто інший, знають – пісні російських виконавців там лунають дуже часто.

Саме тому члени міжвідомчої групи Львівської ОДА та громадські активісти у супроводі правоохоронців та журналістів ініціювали рейд караоке-барами Львова. Його учасники відвідали розважальні локації Львова, у яких можна проявити свої вокальні здібності. Серед них – караоке-бар «ЛАК», «Art-Hall», «Bar B.Q», «Галерея Лицарів», «Split», «Cult», «Cloud» та «Pulse». 

Мета цього рейду – нагадати адміністраторам закладів, що у всій Львівській області законно діє мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту. Крім того, активісти попросили, аби ті видалили з каталогів караоке російськомовні пісні. 

Також адміністраторам закладів вручили спеціальні плакати та попросили, аби вони розмістили їх при вході.

Фото: Вголос

Напис «Територія вільна від російськомовного культурного продукту», зображений на них, свідчитиме про те, що ці заклади свідомі щодо подій, які відбуваються на сході України, а отже – не вмикають російської попси.

«У нас не лунали пісні російських виконавців»

Під час розмови журналістів із деякими адміністраторами закладів з'ясувалося, що їхні гості практично не співають російських пісень. Максимум – пісні українських виконавців російською мовою.

Фото: Вголос

«В караоке у нас співають лише українські, іноземні, інколи польські пісні. Російська не лунає», – зазначила адміністраторка закладу «Art-Hall» Галина. 

Представники караоке-барів розповіли, що попит на російський культурний продукт серед гостей, звичайно, є. Попри це, вони намагаються пояснити ситуацію та заохочують співати не мовою країни-агресора. 

Фото: Вголос

«Відвідувачі до наших заборон співати російською часто негативно ставляться, тому що це для них відпочинок: вони хочуть прийти, поспівати пісні, які їм близькі до душі. Але ми намагаємось пояснити ситуацію. Люди зазвичай входять в становище і не проти співати нашу українську музику. Стараємось їх заохотити до українських пісень»,  – розповіла «Вголосу» адміністраторка караоке-бару «Cult» Юлія.

За словами адміністраторки караоке-бару «Bar B.Q», українська музика, навпаки, серед відвідувачів дуже популярна. Утім є й відсоток людей, які замовляють пісні українських співаків російською мовою. 

Фото: Вголос

«Звичайно, питають стосовно російських виконавців, але ми стараємось дотримуватись лише української музики. Часто замовляють Скрябіна, Антитіла, Вакарчука, Hardkiss. В нас є також українські співаки, які співають російською»,  – сказала адміністраторка караоке-бару Марія.

Як зазначив адміністратор «Галереї Лицарів» Назар, на дискотеці клубу лунає винятково зарубіжна та українська музика. Щодо караоке – заклад теж усіма способами не допускає, аби у ньому виконували пісні російських співаків. 

Фото: Вголос

«Приїжджає дуже багато гостей зі східних міст, ми стараємось їм пояснити, що у Львові діє постанова, і пропонуємо їм альтернативу. Зрозумійте, це гості і у кожного свої забаганки.  Але наша позиція така: оскільки в країні вже який рік йде війна (мій брат неодноразово перебував в АТО), ми будемо робити все для того, щоб тут не лунали російські виконавці»,  – підкреслив він. 

Цікаво, що твердження журналіста НТА Олега Янка про те, що він особисто неодноразово чув, як у деяких вищеперечислених закладах співали пісні країни-агресора, адміністратори заперечували. 

Активісти також завітали у нічний клуб «Split», після інциденту в якому у Львові й виник суспільний резонанс.  

Фото: Вголос

Представник закладу «Split» Юрій резюмував, що після ситуації, яка трапилась, у клубі повністю наклали мораторій на російськомовний продукт. А отже, російської музики тепер не буде не лише на дискотеці, а й в караоке. 

«Те, що в караоке виконували російськомовний продукт, – це була не наша примха, тому що відвідувачі – замовники музики. Якось повпливати на цей процес нам важко, тому що є стаття 24 Конституції України, тут буде дискримінація за мовною ознакою. Але, враховуючи той суспільний резонанс, який виник завдяки пану Юрію (я казав, що я вдячний йому за те, що проявив цю проблему), ми наклали мораторій так само і в караоке. Я розумію, як юрист, що це не зовсім законно. Але це наш громадянський обов'язок так вчинити»,  – додав він. 

«У львівських караоке російський контент найпоширеніший»

Чи дотримаються вищеперечислені заклади рекомендацій активістів – покаже лише час. Як зазначив в коментарі «Вголосу» заступник директора департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОДА Юрій Горун, який також був присутнім на рейді, так чи інакше, схожі розмови із закладами матимуть у мабутньому свій результат. 

«Пригадаймо останній інцидент (ред, – інцидент у львівському нічному клубі «Split»). Він набув великого розголосу і в результаті представництво цього закладу пообіцяло, що російської пісні там не буде. І сьогодні, коли ми обійшли  караоке-клуби, всі в унісон сказали, що в них рідко виконували російськомовний культурний продукт. А тепер вони точно відмовляться від нього. Я думаю, що такі рейди і така ініціатива громадськості та влади точно будуть результативними",  – пояснив він. 

Фото: Вголос

Крім того, чиновник нагадав про те, що при Львівській обласній держадміністрації постійно функціонує міжвідомча робоча група. Її учасники регулярно відвідують заклади Львова та проводять такі профілактичні розмови.

«Ба більше, при кожній районній адміністрації вже створені такі самі міжвідомчі робочі групи, які здійснюють такі самі рейди з такими ж наліпками та буклетами»,  – додав Юрій Горун.

До слова, раніше схожі рейди учасники міжвідомчої групи проводили у деяких закладах громадського харчування у центральній частині міста та на Сихові.

«Сьогодні ми акцентували на караоке-клубах, оскільки, як правило, з караоке-клубами в цьому плані найбільше проблем. План на майбутнє  – це Львів, очищений від «русского міра» в публічному просторі»,  – зазначив громадський активіст Антон Петрівський.

Як підкреслив ветеран російсько-української війни та депутат Львівської міськради Ігор Шолтис, важливу увагу слід приділити саме караоке-барам. На його думку, саме там найчастіше поширюється російський контент.

Фото: Вголос

«Ми ніде в барах або «кальянках» не почуємо, щоб грав Лєпс або Газманов. Ці аполегети «русского міра», які підтримують окупацію Криму та інтервенцію росіян, найчастіше звучать саме в караоке-барах»,  – наголосив ветеран.

Також він додав, що незабаром, ймовірно, напрацюють певні зміни до мораторію на використання російськомовного культурного продукту, схваленого на обласному рівні ще у 2018 році. За його словами, якщо ці зміни відбудуться, на порушників накладатимуть досить жорсткі санкції.

«Ми вважаємо це досить вагомою підставою для адміністративної відповідальності власників закладів. І, думаю, якщо профілактичні розмови з самими закладами, їхніми власниками і представниками не подіють, адміністративна відповідальність обов'язково заохотить їх до подальшого дотримання цього мораторію», – сказав Ігор Шолтис.

Серед учасників рейду був й львів'янин Юрій, який власне й розповів громадськості про інцидент у клубі «Split». Хлопець каже, що задоволений тим, що йому вдалось порушити це  важливе питання у Львові. 

"Я думаю, що воно багатьох турбувало вже давно. Я, як активний учасник нічного життя у Львові, часто відвідую такі заклади, тому в подальшому намагатимусь фіксувати такі правопорушення. Також буду звертатись до хлопців і будемо знову проводити профілактичні бесіди», – зазначив Юрій. 

Нагадаємо, рішенням Львівської обласної ради від 18 вересня 2018 року №745 та 7 жовтня 2021 року №228 на території Львівської області запроваджено мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту.

Раніше «Вголос» писав про скандал, який нещодавно спалахнув у львівському нічному клубі «Split». Як повідомляли, охорона нічного закладу вигнала звідти львів'янина через його зауваження стосовно російськомовних пісень, які лунали в караоке.

Згодом дирекція закладу висловила своє бачення того, що трапилось. 

Зауважимо, що це вже не перший скандал на мовному ґрунті, який трапився у Львові за останні кілька місяців. Зокрема, як писав "Вголос", у четвер, 9 грудня, у центрі Львова молоді активісти зірвали зйомку російського ютюб-каналу «Вписка», коли ті співали російські пісні з нецензурною лексикою. 

Додамо, що представники Львівської ОДА, громадськості, активісти у вівторок, 28 грудня, провели роз’яснювальну роботу серед власників, адміністративного персоналу, працівників закладів Сихівського району міста Львова.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ