Нещодавно у львівському клубі «Split» відбувся скандал, який схолихнув місто. Про нього мешканці Львова дізнались з TikTok-блогу львів'янина Юрія, який розповів, що його вигнали з закладу за громадянську позицію.

«Вголос» вирішив сконтактувати з дирекцією клубу «Split» та дізнатись позицію закладу стосовно того, що трапилось.

Про який конфлікт ідеться?

Як «Вголос» писав раніше, кілька днів тому охорона львівського нічного клубу «Split» вигнала львів'янина через те, що той зробив зауваження одному з відвідувачів, який співав російськомовні пісні в караоке. 

Зокрема, хлопець обурився тим, що компанія гостей закладу виконувала пісні співака з РФ Григорія Лєпса, який неодноразово висловлювався на підтримку окупації Криму.

Детальніше дивіться у відео:

У коментарі «Вголосу» Юрій зазначив, що гостям не можна повністю заборонити співати російськомовні пісні. Утім слід взяти до уваги й такий нюанс: у кожному караоке є спеціальна система, у якій можна ті пісні обирати. Цю систему модерує самостійно заклад. Якщо він забере їх із цієї системи, тож і гості не зможуть їх обрати.

«Моя позиція така. В ідеалі — забрати всіх артистів Російської Федерації з плейлистів караоке і нічних клубів Львова та додати замість них українську музику, якої там практично немає і якої стало значно більше за останні роки. Українських артистів, які співають російською, залишаємо.  Від цього виграє лише український шоубіз»,  сказав він.

Хлопець також підкреслив, що якщо перший варіант неможливий, тоді заклади повинні забрати з плейлистів караоке і нічних клубів (дискотек) Львова російськомовних артистів, які підтримували окупацію Криму і агресію Путіна щодо України.

«Ми повинні мати якусь гідність — не може друг Путіна, який кричить «Кримнаш», лунати зі всіх караоке у Львові! Замінити їх новою українською музикою. Тим паче, у Львові вже давно ухвалили мораторій про заборону публічного використання російськомовного «культурного продукту». Але зробили це тільки для галочки, щоб похайпити в ЗМІ. Це питання слід контролювати ретельніше»,  додав він.

Історія по той бік «барикад»

Натомість, за словами представника клубу «Split», який назвався «Вголосу» ім'ям Володимир, ситуація, що трапилась у закладі, є доволі неоднозначною.

Він розповів, що учасниками конфлікту, який відбувся кілька днів тому, були білоруси, які приїхали до Львова на відпочинок, і власне хлопець Юрій, який оприлюднив відео у TikTok.

За словами Володимира, білоруси дійсно співали пісні російською мовою. Однак після зауваження хлопця вони начебто вибачились та пояснили, що не знають української.

«Щодо тієї ситуації – це конфлікт навіть не на мовному ґрунті. Такий емоційний стан був у людини, чи що. Білорус вибачився толерантно. Сказав, що він володіє лише російською і англійською. На жаль, навіть білоруської не знає. А потім вже виник конфлікт між тим хлопцем і дружиною білоруса. Білоруси були змушені піти, тому що не змогли перебувати в цій атмосфері. Вони казали, що розуміють, що в Україні йде війна, але не можуть співати іншими мовами, бо їх не знають», — сказав пан Володимир.

Крім того, чоловік додав, що нічний клуб «Split» має винятково проукраїнську громадянську позицію. Як і в ресторані, так і на дискотеках, за його словами, лунають тільки українськомовні та англійськомовні пісні. Утім є випадки, коли контент контролювати неможливо. До прикладу, в караоке, де відвідувачі самі роблять вибір. 

«Коли ми можемо контролювати цей контент і це від нас залежить, ми так і робимо. Я знаю, що є цей мораторій, і розумію, що це рекомендація. Але в караоке, на жаль, я їх обмежити не можу. Якби був закон, затверджений Верховною Радою, про заборону російськомовного продукту на території України, я б мав усі законні підстави не дозволяти людям співати такі пісні», — сказав він.

Також він зазначив, що адміністрація закладу попросила хлопця залишити заклад. Звідти його ніхто не виганяв. 

Тож на чиєму боці правда?

Наше завдання — висвітлити позицію усіх сторін конфлікту. Та на чиєму боці правда не була б, це не заперечує того, що російськомовний культурний продукт все ще продовжує поширюватись Україною, як ракові метастази.

Попри восьмий рік збройної агресії Росії та всупереч мораторію на публічне використання російськомовного публічного продукту, який законно діє на території Львівської області ще з 2018 року, ледь не у кожному караоке-клубі Львова досі співають пісні країни-агресора. Що найсумніше, вони лунають не лише з уст якихось випадкових білорусів, а й наших співгромадян.

І це не лише питання політики закладів, які, можливо, не до кінця усвідомлюють, наскільки проблема є глобальною. А й слабкої роботи державних інституцій у сфері культури, наслідком якої є брак національної свідомості серед відвідувачів. Адже саме вони у цих закладах формують попит на російськомовні пісні. 

ІА "Вголос": НОВИНИ