У четвер, 9 грудня, у центрі Львова молоді активісти зірвали зйомку російського ютюб-каналу «Вписка», коли ті співали російські пісні. Інцидент стався на проспекті Свободи близько 21:00.

Вже сьогодні, 10 грудня, відео почало поширюватись у мережі. Активісти пояснили, що музиканти знімали провокативне відео для російського ютюб-каналу «Вписка». Для цього хлопці співали російські лайливі пісні.

Під час зйомок активісти в масках підійшли до проросійських молодиків, щоб їх заспокоїти. Втім інцидент перейшов у бійку. Після того, як приїхала патрульна поліція, активісти втекли. Відомо, що справою вже зайнялась поліція.

«Ось цей виконавець чи музикант, не знаю як правильно його назвати, закинув в інстаграм оголошення, щоб люди підходили під оперней театр і там будуть співати російські пісні з матюками. Якщо чесно, я сам не дуже на це відреагував. Хоча ми, як «Сокіл», організовували подібні рейди, але це відбувалось так, ніби хтось сміється, тому я не сприйняв це серйозно. Стосовно ситуації, яка відбулась. Ця провокація проводилась для російського ютюб-каналу, на якому більше 1 млн підписників», - пояснив у коментарі для редакції «Вголос» Богдан Федун, лідер організації «Сокіл». 

За словами активіста, цей інцидент особливо обурливий на тлі чергового загострення війни та погрози Путіна щодо масштабного вторгнення в Україну. 

«Це в той час, коли в нас на кордонах більше сотні тисяч військових РФ, які готові в будь-який момент почати наступ. Я знаю, що хлопці зараз закуповують собі спорядження та форму, щоб у разі чого бути готовим. А тут якийсь, вибачте за слово, гавнюк, бере і робить такі речі в центрі нашого міста. Тому я думаю, що реакція більш, ніж здорова, як для львів’ян. Якби не було зупинено цю провокацію, то показували б завтра на цьому шоу «Вписка», як у нас у Львові люблять російське. Потім ніхто б не розумів, чому в нас з ними так погано, якщо всі співають їхні пісні. Байдуже що там робиться в Росії і хто що буде думати. Я за те, щоб коли в нас йде війна і загроза наступу, ми такі речі не допускали. Хотілось би, щоб люди більш реагували», - говорить він.

Нагадаємо, що під час сесії Львівської облради, 18 вересня 2018 року, депутати проголосували за мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області, який ініціювали свободівці.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ