3300 чоловіків-переселенців звернулися до центру для роботи з військовими переселенцями на Львівщині.

Про це сьогодні, 24 березня, повідомив керівник координаційного центру для роботи з військовозобов’язаними переселенцями Ярослав Жукровський.

За його словами, чоловіки, які зверталися, писали як заяви щоби їх поставили на військовий облік, так і заяви про відстрочку від служби.

Тих, хто висловлював бажання стати на захист України, відразу ж скеровували до військових комісарів для підписання контрактів зі ЗСУ.

«Їх ми приймали поза чергою і якнайшвидше оформляли потрібні документи», - каже він.

Таких чоловіків виявилося 1200 і на сьогодні вони вже перебувають у своїх військових частинах та виконують певні завдання.

Також, за його словами, поза чергою приймають чоловіків, які потребують негайного лікування за кордоном. Це, в тому числі й чоловіки з онкологічними захворюваннями. 

«Станом на сьогодні черга з осіб, які записалися аби їх поставили на військовий облік, становить понад 6 тисяч. Проте фізичної черги немає», - зауважив він.

Водночас Ярослав Жукровський зазначив, що не всі з чоловіків, які стають на облік, мають намір захищати Україну. Дуже велика частина з них хочуть отримати довідки про те, що вони не придатні до служби.

«Хочу вас розчарувати: та черга, яку показували в медіа, складалася не з осіб, які виявили бажання служити у ЗСУ. У більшості ці особи хочуть отримати довідки аби виїхати за кордон або отримати відстрочку через різні обставини», - зізнався він.

Керівник координаційного центру для роботи з військовозобов’язаними переселенцями нагадав, що законодавство встановлює обов’язок для всіх військовозобов’язаних, які змінили місце проживання, встати на військовий облік.

Так, 336 ст. Кримінального кодексу України передбачає за ухилення від мобілізації позбавлення волі від 3 до 5 років. А 337 ст. того ж кодексу передбачає штраф за ухилення від військового обліку від 5 тисяч до 7 тисяч гривень або виправні роботи до одного року.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», більша частина переселенців, які знайшли прихисток на Львівщині, мають намір невдовзі повернутися додому. 

ІА "Вголос": НОВИНИ