Галицький районний суд Львова визнав львівського педофіла і організатора християнських таборів винним у 147 епізодах зґвалтувань та розбещень неповнолітніх. 49-річний Роман Московченко, який мав незаплямовану репутацію релігійного наставника для дітей в організації “Діти Христа” найімовірніше до кінця життя перебуватиме на примусовому лікування у психлікарні.

Про це повідомляє Центр «Жіночі перспективи».

Так, одна з потерпілих звернулася у центр «Жіночі перспективи» навесні 2019 року. Їй було 22 роки і вона потребувала психологічної допомоги після десяти років сексуального насильства.
 
Завдяки підтримці співзасновниці організації і психологині Марти Чумало, дівчина звернулася в поліцію і це стало проривом у розслідуванні.
 
Після майже року збору інформації та розмов з потерпілою, у травні 2020 року поліція зробила обшук помешкання підозрюваного, де знайшли комп’ютери, ноутбуки, жорсткі диски, флешки з відео та фотографіями дітей.
 
Поліцейські були вражені кількістю фото та відео доказів. Також знайшли щоденники, в яких Московченко детально описував свої сексуальні стосунки з дітьми та їхню тривалість. Записи вів із 2005-го до початку 2020 року. Спочатку нотував від руки, а пізніше відсканував усі записи й продовжив набирати їх на комп’ютері. Ці записи стали вагомими доказами у справі.
 
“Попри наявність очевидних доказів вчинених сексуальних злочинів щодо дівчат віком від 10 років, у сторони захисту виникали питання до потерпілих, які стосувались їх особистого життя, і очевидно, мали на меті знецінити їх переживання та досвід, та виправдати дії гвалтівника поведінкою постраждалих дітей,” – коментує адвокатка Галина Федькович.
 
На відео та фото, знайдених у квартирі Московченка, були ідентифіковані дівчатка, які зараз є вже дорослими жінками. Потерпілі, які звернулися до суду, зв’язувалися з ними, але багато жінок відмовилися давати свідчення і долучатися до справи, зокрема і через страх, що це вплине на їхню репутацію.
 
“Ця справа показала ще раз, що постраждалі можуть бути готовими свідчити про досвід зґвалтування після багатьох років мовчання, після тривалої психотерапевтичної роботи, коли вони опрацюють свій травматичний досвід, зміцнять внутрішні ресурси та отримують соціальну та фахову підтримку, – каже психологиня Центру “Жіночі перспективи” Марта Чумало.
 
За її словами, коли ця молода жінка вперше звернулася за допомогою, то стало зрозумілим, що доведеться здолати довгу дорогу болю та страждань до звільнення від них.
 
"Ми мали багато викликів, розуміли, що буде недовіра, знецінення, звинувачення постраждалих і неправди в їхню адресу. Моя клієнтка одного сказала: “Пані Марто, домовимося, що після перемоги в суді ми з’їмо з вами торт, святкуючи звільнення! І в найважчі часи, коли постраждалі втомлювалися, думали про зупинку участі в процесі, щоразу ми згадували про цей торт!”, - говорить психологиня.
 
Читайте також у «Вголосі» інтерв'ю з Мартою Чумало про те, чого нам очікувати після нашої перемоги. 

ІА "Вголос": НОВИНИ