У неділю, 29 серпня, в Україні вшановують захисників, які загинули в боротьбі за суверенітет, незалежність та територіальну цілісність нашої держави.

На останні дні серпня в 2014 році припала жахлива Іловайська трагедія на Донбасі. Захисники України потрапили в оточення російських найманців.

Історія протистояння

В Іловайська українські військові увійшли 18 серпня. В ході запеклих боїв вдалося взяти під контроль частину міста.

У ніч з 23 на 24 серпня 2014 року збройні сили Росії здійснили наймасштабніше вторгнення на українську територію. Росіяни скерували в Іловайськ власні регулярні війська, не бажаючи здавати важливий стратегічний пункт.

В оточення ворога потрапили українські батальйони «Дніпро-1», «Херсон», сили сектору «Б», «Миротворець», «Донбас», «Світязь» та «Івано-Франківськ». Захисникам України протистояли аж 3,5 тис. росіян, 60 гармат, 5 протитанкових ракетних комплексів, до 320 БМП та до 45 мінометів.

Становище бійців ЗСУ стало критичним 28 серпня. Керівництво АТО зуміло домовитися з Генштабом Росії щодо надання гарантів безпечного виходу українських військових гуманітарним коридором.

Так званим «миротворцем» виступив Володимир Путін. 29 серпня він запропонував дозволити українцям вийти з оточення. На жаль, «зелений коридор» став для захисників України дорогою смерті.

Спочатку колони військових рухалися без жодних перешкод через російські позиції. Згодом найманці РФ відкрили вогонь по колонах українців. Близько 300 осіб потрапили в полон, 366 воїнів загинули, а 429 отримали різні травми.

ІА "Вголос": НОВИНИ