3 вересня 1914 року воїни легіону Українських січових стрільців присягнули українському народові на вірність. Добровольці УСС зробили неоціненний внесок у боротьбу за незалежність України та були єдиним українським військовим формуванням часів Першої світової війни. Натомість, чомусь у нашому інформаційному просторі ця подія витіснена російським мемом про «3-є сєнтября».

Звідки взялось «3-є сєнтября»?

Вірусний мем про «3-є сєнтября» з'явився в російському інфопросторі завдяки пісні російського шансоньє Михайла Шуфутинського. Співак вперше виконав її у 1993 році, але найбільшу популярність пісня отримала майже через 20 років після прем'єри.

Все почалось із російської соцмережі Вконтакті. Там, у одній із спільнот, опублікували  картинку з американським репером Рік Россом, який, наче б то, дуже схожий на російського співака Шуфутинського. Її підписали відомою цитатою з пісні виконавця з РФ. 

Згодом ця пісня стала справжнім інтернет-мемом не лише в російському, а й в українському інформаційному полі.

«3-є сєнтября» як спосіб відволікти росіян від трагедії у Беслані

Цікаво, що дата «3 сєнтября» у цій пісні не заснована на певних конкретних подіях. Автор пісні Ігор Ніколаєв також зазначає, що використав цю дату лише через те, що вона гарно лягла на мелодію. 

«Ніякого дива не сталося: у цей день ніхто не сварився, не мирився — це не спеціальна дата. Усім хотілося б почути, що у нас щось сталося другого, третього, але ні, у мене нічого не відбувалося», — пояснює Михайло Шуфутинський. 

Те, що пісня не має жодного історичного підтексту цілком зрозуміло. Однак чому до цієї дати прикуто стільки уваги?

Є люди, які стверджують, що сам мем про «3-є сєнтября» з'явився в російському інфопросторі неспроста. Зокрема, за словами українського громадського активіста та блогера Zen Antipop, культ цієї дати створила російська пропаганда з метою нівелювати роковини трагедії у Беслані 3 вересня 2004 року.

Тоді на урочистій лінійці в школі №1 північноосетинського міста Беслан трапився найбільший в історії Росії за кількістю жертв теракт. Терористи захопили школу, взяли 1128 заручників — серед яких школярі, їхні батьки та вчителі.

Протягом трьох днів захоплення школи путінська влада відмовлялась йти на переговори з терористами. А вже 3 вересня російський спецназ розпочав штурм, в результаті якого загинуло 333 людини, більшість з яких — діти. 

За офіційною версією російської влади, трагедія сталась внаслідок вибухівки, яку терористи заклали в спортзалі. Однак за словами військового експерта і екс-депутата російської Держдуми Юрія Савельєва, заручники загинули саме під час штурму школи. 

Український громадський діяч та блогер Zen Antipop зробив припущення, що з допомогою мему про «3-є сєнтября» російська влада хотіла приховати наслідки штурму російським спецназом захопленої терористами школи в Беслані.

"Цей мемасик було інспіровано російською пропагандою з метою нівелювання дати 3 вересня й перетворення її на щось «смішне» та «веселе». Річ у тім, що в цей день відзначається річниця бездарного штурму російським «спєцназом» захопленої терористами школи в Беслані у 2004-му, коли масово загинули майже всі діти, яких до того три дні утримували у заручниках. Тоді це викликало неабияке обурення в російському суспільстві, й ця дата ризикувала перетворитися на щорічну згадку про це як про яскравий приклад бездарності й кровожерливості кремлівського режиму.
Батьки дітей, що тоді загинули, досі її відзначають, але всеросійського масштабу скорбота не набула, і в першу чергу — в молодіжному середовищі, чого дуже боявся Кремль", — припускає блогер. 

Українці не мають із «3-тім сєнтября» нічого спільного

На жаль, наратив про «3-є сєнтября» вже давно вийшов за межі російського інфопростору та глибоко осів у нашому. Поширюючи цей мем, ми неабияк зіграємо на руку російській пропаганді та забуваємо про дійсно важливі дати в українській історії.

Натомість, краще пригадати про історичні події 3 вересня 1914 року, які мають безумовно глибоке значення для усієї України. Саме в цей день у місті Стрий воїни добровольчого Українського легіону Січових стрільців присягнули на вірність українському народові.

Січові стрільці стали уособленням героїзму, мужності та відданості Батьківщині. Саме це військове формування встало на захист України під час Першої світової війни у лавах австрійської армії. Неможливо не згадати й про те, що саме Легіон Українських Січових стрільців став основою української армії та відродив давні українські військові традиції. 

«Я, Український Січовий Стрілець, присягаю українським князям, гетьманам, Запорізькій Січі, могилам і всій Україні, що вірно служитиму Рідному Краєві, боронитиму його перед ворогом, воюватиму за честь української зброї до останньої краплі крові…», — пролунало того 3 вересня 1914 року. 

Тож будьмо і ми вірні своєму Рідному Краєві. Не поширюйте російських мемів про «3-є сєнтября». 

У нас є своє 3 вересня, а із російським у нас нічого спільного немає. І бути не може.  

Анастасія Сорока для ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ