Про святкування державних свят на Сході країни, допомогу співвітчизникам  та досягнення в освітній сфері у межах цієї поїздки він і розповів «Вголосу».

У День Державного прапора делегація зі Львівщини відвідала військовий госпіталь у Покровську Донецької області, де взяла участь у молебні та освяченні фігури Матері Божої. Як вас зустріли?

23 серпня були серйозні обстріли в районі Кримського. Загинуло четверо наших хлопців, сім отримали важкі поранення. І коли наші волонтери туди прибули, це була найбільш гаряча пора. Дуже часто буває: коли відвідуєш фронт, там просто не до тебе. Ми ж передали найнеобхідніші речі, які закупили. Керівник військового госпіталю подякував нам за привезене. Розповів, що справи звично напружені. Адже ворог також знає наші пам’ятні дати і намагається зробити нам «подарунки».   

 

Цього дня також представники Обласної асоціації місцевих рад «Ради Львівщини», Львівського національного університету імені Івана Франка та Луганського національного університету імені Тараса Шевченка підписали тристоронній меморандум у галузі вищої освіти. Що він  передбачає і як зміниться у подальшому освітня співпраця між Львівщиною та Луганщиною?

Ми маємо з Луганщиною ряд чинних проектів, зокрема у сфері середньої освіти. Та ставимо за мету йти далі. Я мав розмову із представниками  університету імені Івана Франка, Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, який має ряд природничих спеціальностей. Є база, яку має університет Франка для проведення студентської практики. Є ідея написати спільний проект на конкурс секторальної підтримки Європейського Союзу, який стартує днями. В його основі – можливість студентів з Луганщини відвідувати львівські навчальні бази. І, відповідно, наші студенти зможуть відвідувати луганські навчальні бази. Проект буде трирічним. Детальніше поінформую згодом. Я сподіваюся, що цей меморандум буде успішним. 

У Сєвєродонецьку відбулася і презентація книги спогадів «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту», під час якої ви вручили комплекти цього видання школам та бібліотекам Луганської області. Розкажіть більш детально про цю ініціативу та її важливість для мешканців Сходу.

Це наша власна волонтерська ініціатива. Учасники поїздки за власні кошти купили 600 книг. Чому 600? Бо у Луганській області, на тій частині, яка сьогодні є під українською владою, є саме 600 бібліотек: шкільних і тих, що у сфері культури. Первинно книжку задумували як першу із серії про ЛАП.  Оскільки переважна більшість громадян знає про Донецький і майже ніхто не знає про героїчну оборону Луганського аеропорту. Де про це мали б краще знати, як не на Луганщині? Це книга автобіографічна, книга, де багато болю і пам’яті. Були на презентації і наші Герої із 80-ї бригади. Тому книжку передали із наклейкою «Луганщині від Львівщини». І я думаю, що це добрий крок. Напевно, такі кроки, пов’язані із наповненням їхнього фонду, будемо продовжувати й надалі.

Саме у Сєвєродонецьку на Луганщині делегація з Львівщини взяла участь в урочистій церемонії підняття Державного Прапора. Розкажіть про це святкування. 

Це мій п’ятий День Незалежності на сході. Цього разу, як і у всіх обласних центрах, ми - керівник обласної військово-цивільної адміністрації Луганщини Юрій Гарбуз, генерал-лейтенант, командувач Об'єднаного оперативного штабу Збройних сил України Сергій Наєв і я - піднімали Державний Прапор. Загалом зібралося багато людей, було багато прапорів. І було б добре, якби стільки прапорів було у Луганську, коли ми там відзначатимемо День Державного Прапора. Бо я переконаний: такий день обов’язково настане.    

У смт. Станиця Луганська, на місці загибелі бійця батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Львів» ГУМВС України у Львівській області Тараса Дороша, 23 серпня відбулося і освячення пам’ятного хреста загиблому воїну. Чи продовжите ініціативу у пам’ять про інших загиблих Героїв?

На території Станично-Луганського району у бойових діях загинуло 67 військових. Одному з них ми спорудили пам’ятний хрест. Є ідея у парку, де ми його встановили, спорудити всім військовим хрести, як і всім військовим, які загинули з інших областей. Це такі самі хрести, які ми ставимо на Личаківському кладовищі. Інші області, на жаль, ще не йдуть цим шляхом. Ми ж йдемо попереду. Та нам би хотілося, аби і вони ним пішли. І тому, напевно, у Станиці-Луганській ми виконаємо заплановане і всім покажемо, як би це мало бути.  

24 серпня, у День Незалежності нашої країни, делегація з  Львівщини відзначала це державне свято вже у м. Попасна Луганської області. Як відбувалися урочистості у цьому місті Східної України?

У Попасній відбулося загальнообласне свято - загальнообласний День Незалежності. Попасна є значно безпечнішою, ніж Станиця Луганська. Хоча для артилерії ні відстань до Попасної, ні відстань до Станиці Луганської не є показником. Хочу знову ж таки підкреслити: стільки символіки національного стягу я не бачив на святкуваннях в інших містах. Не буду говорити про Львів. Україна в серці відчувається і в них. Людей було багато.

На скільки сьогодні важливо, аби мешканці Сходу і Заходу України святкували День Незалежності разом?

Ворог надто сильний, тому ми мусимо показувати, що ми - єдині. 1300 кілометрів – не така велика відстань  для тих, хто відчуває потребу бути в той момент разом і допомагати і військовим, і тим, хто зараз на передньому краї. Тому кроки ці дуже важливі. Підкреслю: дуже важливо, аби було більше колег з інших областей.

Що найбільше запам’яталося із цієї поїздки?

Ми поїхали у с. Побєда, де я вперше відзначав День Незалежності на Луганщині у 2014 році. Ми тоді освячували хрест біля каплиці нашого батальйону територіальної оборони. Так склалося, що після атаки «Смерчів» на цей військовий табір, де фактично стояв сектор АТО, цей хрест уцілів. Він перенесений у Гарнізонну церкву, а на тому місці зараз стоїть капличка та хрест пам’яті хлопцям із сумської частини, які там загинули під час обстрілу. І ще кілька меморіальних знаків. Це найбільше запам’яталося, бо я дуже давно хотів туди поїхати. Також у Побєді були на звичайному сільському святі до Дня Незалежності. На в’їзді в село - жовто-блакитні прапори. Все в кольорах державного стягу. Їхнє святкування нічим не відрізнялося від святкування на Галичині.

І на завершення – про Львівщину: 18 вересня попередньо запланували провести засідання Львівської обласної ради. Які ключові питання розглядатимуть депутати, коли вийдуть з відпустки?

Ми розглядали блок  питань, котрі готові. Майже 70 питань. Немає питань, які пов’язані напряму зі змінами до бюджету за підсумками дев’яти місяців (цього року, - ред.). Є слухання щодо кількох програм. Напевно, буде кілька призначень керівників комунальних закладів, котрі пройшли конкурсний відбір і визначені конкурсною комісією як такі, котрих рекомендують  Обласній раді до призначення. Є традиційно ряд майнових питань і традиційно ряд питань екологічних. Цікавішою ж буде для всіх і більш відповідальною щодо прийнятих рішень сесія за підсумками дев’яти місяців, коли ми згадуватимемо про бюджет. Прогнозуємо її проведення після 10 жовтня.    

Марія Волошин, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ