Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучера спільно з Центром Разумкова провів опитування на тему «Чи стає державної мови більше у публічному просторі?»

Згідно з результатами проведеного дослідження, підтримка української мови є достатньо великою. Зокрема на західних територіях державну мову вважають рідною 96,7% мешканців.

Зазначимо, що загалом в Україні 18% населення рідною мовою вважає російську. Найменший рівень підтримки даної мови на Заході України (1,7%), а найвищий на Півдні (40,7%).

Загалом, за результатами українську мову вважають рідною 78% респондентів. Російська мова є рідною для 18% опитаних. 2,6% респондентів не змогли визначитись.

Також, як повідомили соціологи, вікові відмінності теж грають неабияку роль. Молоді люди дещо частіше вважають своєю рідною мовою українську. Серед молоді віком 18–29 років українську вважають рідною 83%, а серед найстаршої групи (респонденти, яким за 60) – 74%.

Як відомо, майже 55% українців підтримують норму закону про мову, згідно з якою обслуговування у сфері послуг повинне відбуватися державною мовою. Найбільше підтримують цю норму закону на Заході країни, а найменше – на Півдні.

Також маємо зазначити, що є відмінності й за політичними вподобаннями. Найбільше підтримують цю норму закону прихильники «Європейської Солідарності» (74%), «Слуги народу» та «Батьківщини» (64% та 63% відповідно),  очікувано, що значно менше її підтримують прихильники ОПЗЖ (29%).

Нагадаємо, з часів Майдану відсоток тих, хто вважає українську мову рідною рекордно сягнув висот.

Згідно з дослідженнями соціологічної групи «Рейтинг» у 2012 році 50% українців вважали рідною українську мову.

Через рік, у 2013 році, опитування КМІСу показало, що кількість виросла й становила 56%.

Зазначимо, що у 2016 році відсоток знову виріс. За результатами опитування «Центру Разумкова» у 2016 році кількість людей, які вважають українську мову рідною, побільшало на 13% та становила 69%.

У 2020 році - 73% українців вважали українську мову рідною. Про це свідчать результати моніторингу волонтерів «Простору свободи» та ініціативи «Навчай українською».

ІА "Вголос": НОВИНИ