Сьогодні, 17 лютого, на пленарному засіданні сесії Львівської міської ради депутати озвучили звернення до Президента України, ВРУ, КабМіну та Ради нацбезпеки та оборони України з проханням фінансово забезпечити ЗУ «Про основи національного спротиву» та виділити з резервного фонду Державного бюджету України 300 мільйонів гривень для потреб організації територіальної оборони на місцях.

Відповідне звернення озвучила депутатка Європейської Солідарності в ЛМР Лейла Мелесова-Вальчак. Для виділення цих коштів у ВРУ спочатку повинні прийняти зміни до закону про держбюджет.

"Звертаємось до Вас з вимогою терміново розробити проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» з метою фінансового забезпечення виконання Закону «Про основи національного спротиву». На час розробки і прийняття комплексного рішення вимагаємо підтримати проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» щодо збільшення видатків на оборону та зміцнення обороноздатності держави (6542 від 24.01.2022).

 

Ним, зокрема, встановлюється обов’язок Кабінету Міністрів України протягом десяти днів з дня набрання чинності цим Законом забезпечити виділення з резервного фонду Державного бюджету України 300.000,0 тис. гривень для потреб організації територіальної оборони", - йдеться у зверненні депутатів Львівської міської ради.

Депутатка Лейла Мелесова-Вальчак пояснила, що без фінансового, ресурсного забезпечення інститут територіальної оборони не зможе працювати. Місцеві бюджети не здатні покрити самостійно видатки на територіальну оборону, на підготовку національного спротиву.

Фінансове навантаження на місцеві бюджети не має під собою реальних цифр 

Як стверджує представниця Європейської солідарності у Львівській міській раді, саме на місцеві бюджети покладено невластиві функції компенсації різниці тарифів. Зростання цін на енергоносії і наступне здорожчання товарів, робіт і послуг суттєво підвищують вартість соціальних програм, соціального захисту. Своєю чергою, постійна неготовність керівництва держави до чергових хвиль епідемії коронавірусної хвороби щоразу покладає саме на місцеві бюджети задачу порятунку хворих, забезпечення лікарень, виплат для медиків.

"Навіть виконання задавненої обіцянки Володимира Зеленського про підвищення заробітних плат медикам влада має намір перекласти на місцеві бюджети. Тим часом уже очевидно, що при плануванні Державного бюджету на 2022 рік Кабінет Міністрів України і Верховна Рада України заклали завищені показники доходів місцевих бюджетів. Уряд запланував рекордні доходи місцевих бюджетів на 2022 рік обсягом в 630 млрд. грн., з них 437 млрд.грн. – власні доходи місцевих бюджетів", - акцентує Лейла Мелесова-Вальчак.

Озвучуючи позицію фракції Європейської Солідарності у міському парламенті, депутатка наголосила, що вже станом на сьогодні фінансові реалії свідчать про те, що заплановані центральною владою доходи місцевих бюджетів (а відтак, і їх фінансові зобов'язання), далекі від реальності.

"За даними Державної казначейської служби, з запланованих на січень 28 344,7 млн.грн. доходів місцевих бюджетів по загальному фонду станом на 21 січня 2022 року отримано лише 13 958,2 млн.грн., тобто 49%. Зрозуміло, що вже у січні ми побачимо відхилення від плану надходжень до місцевих бюджетів. Обсяг міжбюджетних трансфертів місцевим бюджетам на виконання делегованих повноважень також не витримують жодної критики – вони значно занижені. Це – всупереч статті 142 Конституції України, яка передбачає, що витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою", - наголосила у своєму виступі депутатка.

Якщо центральна влада все ж прислухається до місцевих депутатів і зміни до держбюджету приймуть, то кошти на потреби національного спротиву мали б виділити протягом наступних 10 днів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ