Президент всеукраїнської ГО «Новомедіа» Руслан Кухарчук розповів, чому, на його думку, протести у США переросли у мародерство.

Про це він розповів у коментарі «Вголосу».

«Це питання є дуже складним і багатогранним. Особисто я часто буваю у Сполучених Штатах Америки, тому я мав достатньо можливостей спостерігати за всією складністю расової проблематики в Америці, а вона дійсно там є. Напруження у суспільстві відчувається постійно і претензії одних до інших є потужними.

По-перше, не всі білошкірі та чорношкірі є однакові, але ми будемо говорити про «мейнстрім», тобто про більшість. З темношкірими американцями все зрозуміло – у них є образа, якій, умовно кажучи, 150 років, за все, що відбувалося у середині XIX століття. Я маю на увазі рабство та інші супровідні ганебні явища. Але більша частина ув’язнених – чорношкірі, вони здійснюють більше правопорушень, вони дуже часто ведуть асоціальний спосіб життя, багато із них живуть на допомогу від держави і ніде не бажають працювати. Тобто, от такий суспільний конфлікт і, у певній мірі, зневага одне до одного є давніми явищами і постійними. Просто воно перебувало у такому собі пригніченому стані, а коли піднесли сірник, тобто з’явився формальний привід висловити свій протест, все переросло у такі гіперболізовані форми як відверте насильство, агресія і мародерство, які ми сьогодні спостерігаємо», - пояснив Руслан Кухарчук.

«Друге пояснення – політично-ідеологічне. На жаль, як я зауважив, все це використовується лівими політичними силами, а конкретно Демократичною партією США. Вона сьогодні конкурує із чинним президентом Дональдом Трампом і використовує це, аби «роздмухати» тему расової нерівності. Хоча насправді Трамп дуже багато зробив для того, щоб підкреслити важливість чорношкірих людей для США, тому його аж ніяк не можна звинувачувати у расизмі. Проте саме це йому намагаються «причепити» демократи. Зараз же вони не мали, за що зачепитись і стали використовувати цю неочікувану смерть чорношкірого. До речі, це ж зрозуміло, що поліцейський не навмисне це зробив і там не було факту задушення, а стався серцевий напад. Хоча не дивно, що цей напад трапився в умовах такого жорсткого затримання. І от політики використовують це, щоб розгойдувати ситуацію в країні та актуалізують відверто комуністичний, більшовицький лівий дискурс. Ми не були на Жовтневій революції, але я думаю, що ситуація тоді була дуже схожою на ту, яку ми зараз бачимо у США: агресія, мародерства і вбивства. Це і є обличчя так званого «антифашистського» та лівацького руху. Не спроста Дональд Трамп сьогодні відверто пропонує оголосити усі «Antifa» терористичними організаціями, у цьому є логіка і раціональність. Більшість таких ліворадикальних рухів є саме РАДИКАЛЬНИМИ. Дуже часто правим радикалам ще дуже далеко до лівих з точки зору агресії, неадекватності, мародерства і людиноненависництва. Вони відверто ненавидять білих людей, національну та етнічну більшість і людей, які працюють, тобто які своєю кваліфікацією заробляють гроші. Це просто два різних ідеологічних світи», - додав експерт.

«Тому тут є такі два пояснення: перше – це багаторічні психологічні расистські накопичення, від яких зараз просто «зірвало дах», а друге – це те, що політики використовують всю ситуацію задля актуалізації лівого дискурсу», - підсумував він.

Більш детальну інформаацію можна переглянути у статті “Чи є майбутнє у «чорно-білої» Америки?

ІА "Вголос": НОВИНИ