Компанія ДТЕК планує до кінця року наростити потужності своїх сонячних та вітрових електростанцій до 1500 мВт, що зробить групу Ріната Ахметова провідним виробником електроенергії за «зеленим» тарифом. В свою чергу Верховна Рада готується прийняти законопроект, який закріпить до 2030 року за ДТЕК надприбутковий бізнес за рахунок споживачів.

Про це в «Бізнес.Цензорі» написав голова Асоціації захисту прав споживачів електроенергії та комунальних послуг Андрій Герус, передають Наші гроші. 

В Україні тарифи на сонце сьогодні – 0,15 євро за кВт-год, тарифи на вітер – 0,102 євро за кВт-год (3,8 грн і 5,5 грн за кВт-год з ПДВ). Тарифи зафіксовані у євро аби убезпечити виробників від інфляції вітчизняної валюти.

У грудні 2018 року Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект про введення тарифних аукціонів, робота яких запланована з 2020 року і тільки для станцій потужністю понад 20 МВт. Окрім того, передбачається, що до 2020 року, навіть не маючи збудованої станції, підписати попередній договір із ДП «Енергоринок» і також вводити станцію без аукціону, а по «зеленому» тарифу.

Всі сонячні та вітростанції, які будуть введені у 2019 році, будуть продавати свою е/е по зараз зафіксованих «зелених» тарифах до 2030 року.

Компанія ДТЕК планує збудувати свої основні потужності до 2020 року. У цьому році планується введення в експлуатацію понад 700 МВт (по потужності – це дві Херсонські області). Взагалі за даними Міненерго, у 2019 році буде введено 1500 мВт «зелених»потужностей. Абсолютна більшість – це сонце та вітер на Півдні, де вже і так надлишок електроенергії. Також міністерство прогнозує, що у 2020 році буде введено ще 1600 МВт «зелених» потужностей (також більшість на Півдні). Тобто, за два роки буде введено +150% до вже існуючих 2100 МВт.

Із введенням нових СЕС та ВЕС енергосистема стає більш залежною від слабопрогнозованих сонця та вітру. А це означає, що із базового навантаження доведеться виводити блоки атомних електростанцій та штучно тримати у роботі блоки вугільних електростанцій, які можуть маневрувати. Отже, із роботи виводяться блоки із тарифом 0,56 грн./кВт-год, а натомість запускаються блоки із тарифом 2 грн./кВт-год. Це знову вигідно «ДТЕК», яка буде спалювати своє вугілля по тарифах «Роттердам+» і призведе до подорожчання е/е.

Відмітимо, що сонячні панелі, які складають 2/3 вартості сонячної станції, за останні 5 років подешевшали приблизно на 50%. Але «зелений» сонячний тариф залишився незмінним, в Україні він в 2-4 рази вищий, аніж у будь-якій іншій європейській країні.

Нагадаємо, що на сьогодні 2% зелених забирають із ринку майже 9% грошей або 16 млрд грн. Тобто обсяги грошей, які потрібні на «зелену» енергетику можуть збільшитися більш, ніж у 2,2 рази і скласти вже понад 35 млрд грн у рік на кінець 2021 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ