Скільки осіб Польща може прийняти на роботу?

Останні роки продемонстрували, що в Польщі є декілька сотень тисяч незакритих вакансій. Це пояснюється низьким рівнем безробіття та меншою ніж раніше кількістю осіб працездатного віку. Сьогодні ж Польща зустрічає мільйони біженців з України, які шукають прихистку від війни. Попри всю трагічність ситуації підприємці визнають, що для ринку праці це не лише виклик, а й можливість. В лютому 2022 року в Польщі було відкрито приблизно 600 тис. вакансій (сукупно на 50 онлайн-сервісах). Починаючи з березня-квітня, держава за різними оцінками зможе забезпечити роботою від 700 тис. до 1 млн людей. Лише на порталі Aplikuj.pl  вже додано 42 тис. пропозицій.

Як українцям легально працювати в Польщі?

До початку буремних подій на території України громадяни нашої держави мали змогу легально працювати в Польщі або на підставі візи, або 90 днів по безвізу. Сьогодні ж більшість українських біженців не мають віз, і зі зрозумілих причин намагаються якнайшвидше потрапити на безпечну територію. З іншого боку, процедура отримання статусу біженця передбачає неможливість працевлаштуватись навіть протягом декількох місяців. Роботодавці натомість були зобов’язані отримати дозвіл на прийом на роботу іноземців.

Однак починаючи з 24 лютого 2022 року, українські біженці можуть працювати в Польщі на підставі легального перебування. Для доступу до широкого кола послуг рекомендовано зареєструватись в електронній системі реєстру населення та отримати номер PESEL. Роботодавець же зобов’язаний лише повідомити Службу зайнятості про те, що він/вона приймає на роботу громадянина України. Детальніше про роботу згідно із Законом про допомогу біженцям – за посиланням https://www.aplikuj.pl/porady-dla-pracownikow/2646/praca-dla-ukraincow-rynek-pracy-dla-uchodzcow-z-ukrainy.

Робота в Польщі: вистачить усім

В яких галузях є найбільше вакансій для українців?

Як і раніше, на українців чекають представники сектору торгівлі. Підприємці з цієї галузі одні з перших висловили думку про необхідність спрощення процесу працевлаштування українських громадян в Польщі. Йдеться про те, що найближчим часом роботу у цій сфері можуть знайти понад 17 тис. осіб. Звісно, не всі види роботи однакові: якщо, наприклад, до касирів немає особливих вимог, то оператори автонавантажувачів повинні вміти обслуговувати свою техніку. Провідні компанії заохочують українців приєднатись до їхніх професійних родин. Так, наприклад, мережі Lidl, Kaufland та Jysk вже відкрили спеціальні інфолінії та найняли спеціалістів, що надають консультації українською та російською мовами. Також вони допомагають українцям з пошуком житла.

На українок розраховують й компанії зі сфери HoReCa (готельно-ресторанний та кейтеринговий бізнес), адже цей сектор мав популярність серед українців ще до початку війни. Під час пандемії масштаби, звісно, скоротились, однак наразі бізнес відновлюється і готовий запропонувати багато робочих місць на літній сезон, що наближається. Це передусім робота на рецепції, в ресторані готелю, на кухні тощо. Перші працівники-біженці вже освоюються на нових позиціях. Підприємці розраховують на те, що попри різні обставини поляки все ж захочуть виїхати на відпочинок, тож виникне ще більша потреба у працівниках.

В яких ще секторах бізнесу чекають на українців?

Вигоду у працівницях з України вбачає beauty-індустрія. Агенти з працевлаштування діляться, що до них почали звертатися власники салонів краси, які хочуть бачити у себе на роботі українок. Вони пояснюють це тим, що українки мають неабиякий досвід у цій сфері, знаються на маркетингу в соцмережах, а чимало з них відкривали власні салони у своїх містах. До того ж, як вони згадують, в Києві та Харкові раніше проводились чудові курси. Якщо врахувати те, що очікування біженок щодо заробітної плати цілком адекватні, вигода стає очевидною.

До Польщі сьогодні прибувають також кваліфіковані кадри зі сфери інформаційних технологій, фінансів, медицини. Так, медичні компанії запрошують терапевтів, медсестер, лікарів. У цьому випадку передбачені важливі додаткові етапи: визнання диплому, інформування Міністерства охорони здоров’я про найм іноземця, забезпечення можливості швидкого вивчення польської мови, ознайомлення з польськими стандартами в галузі охорони здоров’я, опанування технічної складової, нагляд за лікарем-іноземцем протягом перших місяців роботи. Українські жінки з педагогічною освітою після вивчення мови зможуть працювати в дитячих садочках і школах. Ці та інші вакансії радимо шукати на Aplikuj.pl.

Чому Польща така відкрита на працівників з України?

Громадяни України, що прибувають до Польщі, можуть і готові заповнити кадрову нестачу самої Польщі. Загалом роботодавці шукають працівників з понад 80 професій. В аспекті працевлаштування іноземців польський ринок завжди був орієнтованим на чоловіків. Однак нинішня ситуація вказує на те, що найближчим часом ця тенденція може змінитись. Цілком ймовірно, що знайдуться жінки, які оберуть шлях перекваліфікації й почнуть працювати, наприклад, експедиторами або операторами. Те, наскільки правдивим є таке припущення, покаже практика. Сьогодні ж, згідно із Законом про допомогу біженцям, громадяни України можуть жити та працювати в Польщі протягом щонайменше 18 місяців.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ